De entree van de Nijverheidslaan met de Weesperpoort.
De entree van de Nijverheidslaan met de Weesperpoort. Foto:

Facelift voor
Nijverheidslaan

Bedrijventerrein Nijverheidslaan krijgt een facelift. Er wordt nu gewerkt aan fase 2, waarin onder andere wordt uitgegaan van bredere trottoirs. Er zijn twee nieuwtjes: het scheidingsstation van de GAD gaat weg en het gebied wordt een 30 km/uur-zone.

De ondernemers op Bedrijventerrein Nijverheidslaan worden regelmatig bijgepraat over de veranderingen die aanstaande zijn. Medio juli was er een bijeenkomst waarbij ondanks de vakantieperiode vrijwel alle ondernemers aanwezig waren. En ook industrievereniging IVW in de persoon van Nobert Masereeuw, die onder andere parkmanagement in zijn portefeuille heeft, was van de partij.

Weesperpoort

Allereerst: in een van de belangrijkste veranderingen heeft de gemeente geen stem gehad. Dat is de ontwikkeling van Weesperpoort die ervoor zorgt dat het bedrijventerrein direct bij het oprijden compleet anders - beter - oogt dan dat het jaren deed. De Weesperpoort bestaat uit 22 bedrijfsunits en kantooreenheden waarvan de oplevering binnenkort te verwachten is. In de units komen bedrijven die ongetwijfeld zullen bijdragen aan een nieuw elan op het bedrijventerrein, maar op voorhand al is de Weesperpoort een nieuw complex op de plek waar jarenlang op een terrein vol gruis, stenen en ander afval de schoorsteen stond van de voormalige margarinefabriek De Valk, totdat die in de zomer van 2020 werd gesloopt.

Verrijking

Niemand kan ontkennen dat de Weesperpoort een verrijking is voor het bedrijventerrein, maar er staat nog meer te gebeuren. Kort en goed zijn de uitgangspunten in de tweede fase: vergroenen waar mogelijk, het optimaliseren van parkeerplaatsen, het verbreden van de rijbaan en eventueel nog andere verbeteringen. In de praktijk betekent dit dat de binnenring van de toegangsweg trottoir wordt met een minimale vastgestelde breedte van 1,2 meter, trottoirs ter hoogte van de Karwei worden gelijkvloers ten opzichte van de rijbaan zodat er geen belemmeringen ontstaan voor winkelwagens, en aan de noordzijde komen zogeheten haaksparkeerplaatsen, aansluitend op de bestaande parkeervakken. Hierdoor gaat hier wat groen verloren, maar per saldo levert dit meer groen op. Verder wordt de rijweg voor nagenoeg het complete gebied 6,5 meter breed waardoor vrachtwagens elkaar kunnen passeren. Alleen bij de entree van Smit & Zoon en Kadant Johnson Europe (deze bedrijven zitten aan het einde van de doodlopende weg) wordt de weg een halve meter smaller. De voorgestelde breedte van 6,5 meter is trouwens nog wel een probleem bij de knik ter hoogte van Bos Kraanverhuur. Hier is de weg namelijk 5 meter breed, maar Bos heeft, zo lezen we in een notitie van de gemeente, aangegeven dat wordt bekeken of zij een deel van hun terrein kunnen inleveren. Het gebied wordt wel een 30 km/u-zone.

Scheidingsstation

Een belangrijke verandering voor heel Weesp is dat de GAD heeft aangegeven dat het scheidingsstation naast Karwei over twee jaar weg is. Het eigendom van de grond en de opstallen worden over maximaal twee jaar (mogelijk al eerder) overgedragen aan Amsterdam. Dit lost al meteen een aantal problemen op, zoals de geringe draaicirkel bij de entree van het scheidingsstation. Er wordt gekeken om het scheidingsstation te verplaatsen naar een soortgelijke voorziening in Driemond. Anders gezegd: als dit doorgaat moeten Weespers met hun grofvuil naar Driemond rijden. Ook haaksparkeren bij de vestiging van Karwei is een dingetje. In de huidige situatie gaat dat ‘m niet worden, maar de ondernemers hebben een aantal mogelijke oplossingen aangedragen zoals langsparkeren in de groenstrook die is ingetekend aan de andere kant van de weg, dempen van de sloot en plaatsen van paaltjes. Een oplossing hangt nog boven de markt.

De verwachting is dat het definitief ontwerp aan het einde van het jaar gereed is en dat de werkzaamheden medio volgend jaar kunnen beginnen.

Afbeelding