Afbeelding
Foto: Brian Elings

Pover schilders komt goed
uit de verf

Aan het einde van het gesprek komt Nunzio Calia met een leuk nieuwtje over een klus waarvan hij hoopt dat Pover die mag klaren. “De haan boven op het stadhuis van Weesp moet opnieuw worden verguld. Dat gebeurt eens in de 15 of 20 jaar en nu is het weer nodig. Wij hebben daarvoor een offerte gestuurd naar de gemeente Amsterdam die nu eigenaar is van het stadhuis en we hopen natuurlijk dat we het mogen doen, want dat is een eervolle klus.”

Kroon op het werk

Dat is het zeker en het zou ook bijna letterlijk de kroon op het werk zijn, want de schilders van Pover werken elk jaar trouw aan het stadhuis op het Grote Plein. Elk jaar is namelijk een andere gevel aan de beurt en ook die opdracht staat bij het bedrijf aan de Pampusweg in hoofdletters geschreven. Dit en al die andere veelal vaste opdrachtgevers zijn de klussen waardoor Nunzio Calia zeker wist dat hij met de overname een mooie stap zou maken. Waarbij helder is dat door de aderen van Calia verf stroomt. Jarenlang werkte hij bij Akzo Nobel, waarvan als laatste als directeur Sikkens Prof NL, een functie die hem op het lijf was geschreven. Hij had er oud kunnen worden, maar er was wel één maar: “Welke functie je in zo’n groot bedrijf ook krijgt en hoe vrij je ook bent, je hebt altijd te maken met iemand boven je, terwijl ik hevig verlangde naar autonomie.”

Het klikte

Dat werd dus Pover in Weesp en dat is niet zomaar. “Ik ben in 2012 bij Akzo Nobel begonnen als salesmanager en bezocht daardoor veel schildersbedrijven. Ik leerde toen bij Pover Han Pover en Edwin Ferwerda kennen en dat klikte buitengewoon goed. Ik kwam ook nadat ik als directeur van Sikkens helemaal niet meer langs de bedrijven ging regelmatig langs om even te sparren met Han en Edwin, die later de zaak van Han had overgenomen. In al die jaren was onze grap altijd dat de opvolger van Edwin er ook al was: dat zou ik zijn. Op een gegeven moment zei Edwin, die net de zestig was gepasseerd en aan zijn opvolging dacht, tegen me: ‘We hebben het er wel altijd over als grapje, maar zullen we het er eens serieus over hebben.’

Per 1 juli 2021

'Een pand met een wit dak is zomaar 10 graden koeler dan met een zwart dak'

Dat gesprek kwam er, evenals de vervolggesprekken, met als gevolg dat Calia op 1 juli 2021 de sleutels van het bedrijf in handen kreeg. Een bedrijf met een bijzonder portfolio. “Dit bedrijf heeft 36 medewerkers en schildersbedrijven van deze omvang werken heel vaak voor woningcorporaties. Maar Pover niet. Pover werkt veel voor verenigingen van eigenaren van vooral gestapelde appartementen. Voorbeelden in Weesp zijn de flats langs de Hogeweyselaan en de Heemraadweg, maar ook Villa Casparus, maar we doen ook soortgelijke complexen in de regio.”

Clean rooms

Ongeveer 60 procent van de omzet komt hieruit. Daarnaast is Pover ook actief bij uiteenlopend schilderwerk in zogeheten 'clean rooms' (onder andere bij Abbott, het RIVM en op Schiphol) en nog eens rond 20 procent van de omzet komt van bedrijven, waaronder een groot aantal in Weesp. Weesp is namelijk wel de basis, ook al is het bedrijf Weesp ontgroeid. “Pover hoort echt bij Weesp. Dat is niet zo vreemd, want het bedrijf is in 1928 in Weesp opgericht. En ja, we willen over 6 jaar Hofleverancier worden. Daar zijn we nu al mee bezig.”

Medewerkers

Het is dit bonte palet aan opdrachtgevers wat Calia zo bevalt, waarbij hij de loftrompet steekt over de mannen die spreken met hun kwasten. “Ik ben heel trots op onze medewerkers, want dat zijn niet alleen vaklui op hun gebied, ze weten wat ze doen en waarmee ze bezig zijn en ze snappen ook hoe ze moeten communiceren met onze klanten. Zij zijn mensenmensen en ze praten ook met begeestering over hun vak. Dat is wat ik noem de Pover-identiteit”, aldus Calia, die toevoegt dat het ook in deze sector lastig is om aan nieuwe mensen te komen. “Ik heb de tijd genomen om me in te lezen en te leven en een van de belangrijke vragen was hoe het gaat gaat met het verloop van de medewerkers. In deze branche gaan er meer mensen uit dan dat er binnenkomen en daar wil je als bedrijf natuurlijk niet bij horen. Wij zijn daarom ook leerbedrijf en waarschijnlijk hebben we binnenkort drie leerlingen van onder andere de schilderschool in Diemen. Dan komen we uiteindelijk op nagenoeg veertig man en dat is een schaal die mij aanspreekt en waarmee we ook volgende stappen kunnen zetten.”

Vervolgstappen

Die vervolgstappen heeft Calia goed in beeld. “Een goede onderneming heeft een gezond rendement, dat staat bovenaan. Maar er is een aantal ontwikkelingen waar we mee bezig zijn. Die zijn dat veel VvE’s momenteel moeite hebben met het verduurzamingsvraagstuk. Ook zij willen verduurzamen, maar het kost ze moeite om de juiste partijen te vinden en ik vind dat wij daar een rol in moeten spelen in die zin dat wij, zeg maar, de hoofdaannemer worden voor al die vraagstukken. Een appartementencomplex wordt dan niet alleen geschilderd, maar er komen dan bijvoorbeeld ook zonnepanelen, warmtepompen en isolatie, want je bent toch al bezig. Door dat samen te doen valt er enorm veel te besparen. Wij hebben zelf veel kennis over ons vakgebied en we werken met een aantal partners met veel expertise en dat willen we bundelen.”

Gecertificeerd

In het kader van duurzaamheid heeft Pover recentelijk ook nog een andere slag gemaakt: het bedrijf is als een van de weinige schildersbedrijven in Nederland gecertificeerd om platte daken wit te verven. Dat zit zo: “Je moet denken aan daken van bedrijven met een dak dat nog niet aan het einde is van z’n levensduur, maar dat ook niet voldoende isolatie biedt. Daardoor wordt het binnen heel warm, zeker met de zomers van tegenwoordig. Het gevolg is dat er airco’s staan te loeien. Wij kunnen deze bitumen daken met een speciale coating wit maken zodat ze weer 15 jaar meegaan, terwijl het binnen zomaar 10 graden koeler is dan onder een zwart dak. Bij bedrijfspanden met een minimaal dakoppervlak van 50 vierkante meter kan dit al heel interessant zijn. We hebben dit onlangs bij de IVW onder de aandacht gebracht, want het is een onderbelichte duurzaamheidsoptie, maar wel één met een enorme potentie en de IVW is momenteel enorm druk met duurzaamheid.”

Duurzaamheid

Duurzaamheid is trouwens toch een thema dat Calia na aan het hart ligt. Dat was zo bij Sikkens en zo is het nu nog steeds. “Het liefst zou ik vandaag nog alle bestelbussen van ons die niet veel kilometers maken elektrificeren, maar dat kan helaas niet. Maar de verf wordt ook steeds duurzamer. Binnen mag je als professionele schilder sowieso alleen watergedragen verf gebruiken, dat is bij wet geregeld, en buiten gebruiken we deze verf waar mogelijk. Maar het is helaas nog niet in alle gevallen mogelijk, want de combinatie buiten en hoogglans, waar Nederland erg gek op is, is nu nog wat dat betreft een slechte. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Ik voorspel dat we over tien jaar alleen nog verf op waterbasis hebben en ik kan niet wachten tot het zover is.”

Goudhaantje

Tot slot gaan we nog even terug naar het goudhaantje op het stadhuis. "Dat wordt een heel prestigieus werk dat ook in het zicht is, want daarvoor moet de haan helemaal worden ingepakt met steigers. Vergulden doe je namelijk met bladgoud en het kan niet zo zijn dat je een boekje bladgoud laat wegwaaien. Je lijmt als het ware het bladgoud op het metaal en met speciale kwastjes duw je het goud in alle kieren en naden. Omdat het heel dun is worden de naden dichtgeduwd en dan zie je er niets meer van. Wij hebben een paar schilders die dat heel goed kunnen."

Afbeelding