Afbeelding
Foto:

Nieuwe regels voor verbod verrichten nevenwerkzaamheden

Per 1 augustus 2022 gelden nieuwe regels voor het verbod op het verrichten van nevenwerkzaamheden. 

Op grond van de per 1 augustus jl. in werking getreden Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden geldt dat een werknemer nevenwerk mag doen en dat je dit niet zomaar mag verbieden of aan een voorafgaande toestemming mag koppelen. Kortom: de werknemer mag met andere woorden ook werken voor anderen in de periode dat hij bij jou werkzaam is. Dat kan werk in loondienst zijn, maar ook als zelfstandige.
Je kunt nevenwerkzaamheden alleen nog verbieden als je (1) een verbod tot het verrichten van nevenwerkzaamheden bent overeengekomen en (2) je een ‘objectieve rechtvaardigingsgrond’ hebt. Voorbeelden van objectieve rechtvaardigingsgronden zijn: (a) gezondheid en veiligheid (bijvoorbeeld overschrijden Arbeidstijdenwet), (b) de bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, (c) de integriteit van overheidsdiensten en (d) het vermijden van belangenconflicten. Deze rechtvaardigingsgronden zijn niet uitputtend.
Ondanks dat je in de arbeidsovereenkomst een verbod tot het verrichten van nevenwerkzaamheden hebt opgenomen, zal (bij discussie) uiteindelijk een rechter bepalen of jij je op het verbod kunt beroepen. In de praktijk zien wij steeds meer vragen over nevenwerkzaamheden, omdat door de kostenstijging en de inflatie steeds meer werknemers financieel in de problemen komen en extra inkomen willen genereren.

Welke acties moet je nemen? 

Check of in jouw arbeidsovereenkomst een verbod tot nevenwerkzaamheden is opgenomen.
Zo nee: ga na of je zo'n verbod wel zou willen opnemen.
Zo ja: op basis van het bovenstaande doe je er verstandig aan om jouw template aan te passen, zodat nieuwe werknemers en werknemers van wie de arbeidsovereenkomst wordt verlengd geen nevenwerkzaamheden kunnen verrichten die schadelijk zijn voor jouw onderneming. Het is verstandig om ook een meldingsplicht voor het verrichten van nevenwerkzaamheden en de wijziging daarvan in het artikel op te nemen, een en ander op straffe van een boete.

Een nevenwerkzaamhedenbeding in lopende arbeidsovereenkomsten waarin alleen staat dat de werknemer jou om toestemming moet vragen, blijft - ondanks bovenstaande wijziging - geldig. De werknemer moet jou dan om toestemming vragen, maar jij mag de toestemming alleen weigeren als je een 'objectieve rechtvaardigingsgrond' kunt aanvoeren.
Verricht een werknemer (na toestemming) nevenwerk, dan mag hij een overeengekomen geheimhoudingsbeding niet schenden. Ook moet hij zich als goed werknemer gedragen.