Even een stukje
actualiteit:

Jubelton en overdrachtsbelasting

Excuses voor de term ‘stukje’. Je hoort het vaak in de betekenis van ‘een bepaalde mate’. Vaker nog heeft het vrees ik geen enkele extra betekenis. In dit verband echter, spreekt het voor zich, want wat is een column anders dan een ‘stukje’. Kortom, laten we het hebben over de actualiteit, althans wat twee bijzondere onderwerpen betreft: de jubelton en de overdrachtsbelasting.

De jubelton. Vreemde naam voor een vrijstelling schenkbelasting, maar al gauw weet iedereen wat ermee wordt bedoeld. De jubelton loopt dit jaar af! Let op, dat betekent niet dat de besteding van die jubelton óók dit jaar moet gebeuren. Je kunt dus dit jaar schenken (dus ook overmaken!) terwijl de schenking pas gebruikt wordt volgend jaar en/of het jaar daarop. De schenking moet plaatsvinden in 2022, maar kan dan in beginsel over twee jaar worden gespreid (dat is wat anders dan besteden). De spreiding kan betekenen dat je dit jaar en volgend jaar een deel van de jubelton schenkt, maar de schenkingsovereenkomst moet dit jaar zijn gesloten. Tip: laat je heel goed voorlichten door je accountant en wacht niet tot eind december 2022.

De overdrachtsbelasting. In grove lijn is er een tarief voor verkrijging van een woning waarin koper zelf gaat wonen en een tarief als dat niet zo is. Is sprake van aankoop van een woning waarin je zelf gaat wonen is het percentage 2% (van de koopsom, dan wel de waarde). Eventueel kan zelfs een startersvrijstelling van toepassing zijn. Dat wijzigt niet in 2023, maar de startersvrijstelling wordt wel wat ruimer in 2023! Koop je een huis waarin je niet gaat wonen, ben je geen particulier die een woning koopt of koop je geen huis, dan is thans 8% overdrachtsbelasting verschuldigd. In 2023 wordt dat 10,4%.

Ten aanzien van het hoge percentage overdrachtsbelasting kan het dus aan te bevelen zijn dit jaar nog eigendom te verwerven (let op: het gaat om het moment van tekenen van de akte van levering bij de notaris!). Tip: wacht niet tot eind december 2022. Grappig genoeg kan het voor een koper die starter is, een woning koopt én daarin gaat wonen én koopt voor een bedrag van maximaal € 440.000 (volgens de plannen) mogelijk beter wachten tot volgend jaar, want voor 2022 geldt dat de koopsom maximaal € 400.000 mag zijn. Let dan wel goed op indien tevens de jubelton van toepassing is.

Voor de volledigheid: eenvoudig is het niet, dus laat je goed voorlichten, bij voorkeur door je accountant/fiscalist.