Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Onrust over nieuw terrassenbeleid bij ondernemers en burgers

De gemeente wil nieuw horecabeleid dat voor alle stadsdelen geldt, ook voor stadsgebied Weesp. Tot en met 13 oktober 2022 was er de mogelijkheid tot inspraak. Het plan leverde vooraf al bezorgde reacties op van zowel bewoners als horecaondernemers.

Horecaondernemers hebben te maken met een heleboel regels. Op dit moment zijn die regels binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam niet overal hetzelfde. Dat wil het college graag veranderen. Er moeten horecaregels komen die in de hele gemeente – en dus ook in stadsgebied Weesp – hetzelfde zijn. Dit staat beschreven in het Concept Stedelijk Beleidskader horeca en terrassen. 

Omdat het nog om een concept gaat, kan dit nieuwe beleidskader nog wijzigen. Het was tot en met 13 oktober 2022 mogelijk om een inspraakreactie te geven. Zowel de Weesper horecaondernemers als enkele bewoners uit het centrum van Weesp hebben aangegeven hier gebruik van te willen maken en hun zienswijze in te dienen. Terwijl de bewoners zich vooral zorgen maken om de openingstijden van horecagelegenheden die het nieuwe beleidskader met zich meebrengt, laat Tamara van Stroe, voorzitter van Horeca Ondernemers Vereniging Weesp, weten dat de zorgen bij Weesper horecaondernemers een andere focus hebben.

"Het nieuwe horecabeleid is op zich niet ongunstig voor Weesp, mits onze oude rechten intact blijven. We hebben nu een onbepaalde tijd vergunning. Dat houdt in dat als je als horecagelegenheid de vergunning eenmaal hebt gekregen deze voor onbepaalde tijd geldig is. In het nieuwe horecabeleidskader wordt gesproken over vergunningen die in eerste instantie voor drie jaar worden afgegeven. En als er geen reden tot zorg is, dan wordt dat verlengd tot vijf jaar."
Ook over het terrassenbeleid in het nieuwe beleidskader heeft de HOVW vragen. Van Stroe: "In 2019 is er een terrassenbeleid opgesteld en dat is nu gewoon goed. We willen daar geen andere regels voor. Ons terrassenbeleid 2019 staat in de kernwaarden en structuurvisie vermeld. Dat kunnen ze niet zomaar aan de kant schuiven.”