Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Waterlinie (rondweg Weespersluis) is
weer vertraagd, nu tot april

De naam is er al een tijdje, nu de weg nog: Waterlinie gaat de nieuwe verbindingsweg heten bij Weespersluis. Erover rijden kan nog niet en de oplevering is weer een paar maanden uitgesteld.

Het is alweer bijna negen maanden terug dat ondernemersvereniging IVW klaagde dat de nieuwe ontsluitingsweg van Weesp die vanaf de Hogeweyselaan en Leeuwenveldseweg Weesp gaat aansluiten op de A1 niet zoals gepland in de zomer van dit jaar gereed zou komen, maar pas aan het einde van dit jaar. Vooral ondernemers en meer specifiek de ondernemers die zijn gevestigd op Bedrijventerrein Noord kijken reikhalzend uit naar de nieuwe weg. Dan hoef je namelijk niet meer die vreemde omweg te maken via de rotonde aan de Leeuwenveldseweg en de Korte Muiderweg, die steeds drukker lijkt te worden en door een extra verkeerslicht halverwege tot meer vertraging leidt. Hoe mooi is dat wenkend perspectief?

Opgeschoven

In de zomer van 2022 zou het dus allemaal moeten gebeuren (dit was trouwens al later dan de eerste planning, maar dat terzijde). Maar onverwacht werd de opening opgeschoven naar einde dit jaar, zo luidde de berichtgeving vanuit de ontwikkelingsmaatschappij GEM die Weespersluis aanlegt. Er kwam een kink in de kabel in die zin dat de bodemgesteldheid in de polder veel slechter is dan eerdere onderzoeken leerden. Het gaat vooral om de grond ten westen van de Oude Papelaan.

Maar helaas, ook het einde van dit jaar gaat het niet worden. Eerlijk is eerlijk: als je de werkzaamheden bekijkt, had je dit ook wel zien aankomen want er is nog geen asfalteerder gesignaleerd in de buurt van het dijklichaam. Tineke Booij, namens WSP sinds kort lid van het dagelijks bestuur van stadsgebied Weesp, liet onlangs in de bestuurscommissie dan ook met hoorbare pijn in haar stem weten dat er weer een vertraging is. 

Bevestigd

Het verhaal wordt bevestigd door Fred Langeslag van de GEM. Hij laat desgevraagd weten dat de uitvoering van de Waterlinie op koers ligt, maar die koers is wel een andere dan waarvan Booij is uitgegaan. Het wordt namelijk medio april volgend jaar. "Deze datum is iets later dan eerder gecommuniceerd maar nu wel, onder voorbehoud van externe omstandigheden, definitief”, laat Langeslag weten. Dus ja, het wordt april, maar nee, er kan altijd iets gebeuren waardoor het weer wordt vertraagd.

In uitvoering

Langeslag legt uit hoe de werkzaamheden ervoor staan. “De ondergrond waar wat zettingsproblemen waren met de voorbelasting van zand is onder controle en de bruggen en faunapassages zijn in uitvoering. De brug bij het gemaal Papelant is gereed, de ruwbouw van de afrit bij de A1 is nagenoeg klaar en op dit moment wordt gewerkt aan de constructie van de faunapassages. De vergunning voor de afrit van de A1 is verleend en ter plaatse is er al een uitvoegstrook gemaakt voor bouwverkeer en de toekomstige afrit. Binnenkort wordt het geluidsscherm aangepast.”
Hij vervolgt: “Het aanbrengen van de wegfundering, het asfalt en het inrichten van de weg starten binnenkort en de planning is dat de weg in april 2023 opengesteld kan worden voor verkeer.” Om af te sluiten met: “Gezien de krapte in de markt, levertijden en sterk gestegen kosten zijn we als GEM blij met het feit dat de opening van de weg goed in beeld is.”

Afbeelding