Identiteit

In 2019 is een terrassenbeleid opgesteld door de gemeente Weesp. Daar is veel over te doen geweest, maar het beleid wordt nu door bewoners in het centrum en door ondernemers oké gevonden. Dit terrassenbeleid is opgenomen in de Structuurvisie Weesp 2050 en is onderdeel van de kernwaarden. beide zijn integraal door de gemeente Amsterdam overgenomen.
Dan denk je: strik eromheen, niets meer aan doen. Maar de gemeente streeft naar nieuw beleid voor heel Amsterdam en daar valt Weesp ook onder. Dus geen strik erom, maar een ander beleid staat op stapel (zie pagina 4). Bewoners en ondernemers begrijpen hier niets van.

Bij de discussie hierover is een onderliggende vraag essentieel. Het gaat er in dit geval om of de gemeente afspraken die zijn gemaakt met de toenmalige gemeente Weesp respecteert of aan haar laars lapt. Het gaat om het punt of inderdaad de identiteit van Weesp behouden kan blijven of dat daar nu al aan wordt getornd. Is Weesp voor het lapje gehouden of wordt Weesp echt serieus genomen, dat is de kern van de vraag die in feite op het bordje ligt van de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp. En dit is niet het enige onderwerp waarbij dit speelt. Ook bij bijvoorbeeld het groenonderhoud in Driemond staat de boel op scherp.

Het is voor de toekomst van Weesp zeer interessant om te zien hoe dit alles gaat aflopen.   

Hans Peijs,
hoofdredacteur