Afbeelding
Foto: Brian Elings

'Belangen van ondernemers moeten zijn gewaarborgd'

Natuurlijk kende Mario van Dijkhuizen de IVW. Al was het alleen maar omdat hij Reinier Mommaal, de voorzitter die in de zomer van 2021 was gestopt en voor wie nog geen opvolger was gevonden, al jarenlang goed kent. En heel eerlijk gezegd: hij was niet eens lid van de IVW. Maar dat heeft allemaal niet voorkomen dat hij enthousiast raakte, gaandeweg nog enthousiaster raakte en, nu zeven maanden na zijn aantreden, weet dat de functie hem zeer bevalt. “Ik heb mezelf aangemeld”, zegt hij. “Ik vind dat je in een gemeenschap vrijwilligerswerk moet doen. Ik deed dat voor Schuldhulpmaatjes. Dat ging echter naar Amsterdam, daardoor raakte dat verder van me af en om die reden kreeg ik tijd voor iets anders. Toen Reinier vertelde dat er nog steeds geen opvolger was, zei ik dat ik het misschien wel leuk zou vinden en zo is het gegaan.”

Even voorstellen

Mooi, maar eerst Mario maar even voorstellen, want niet iedereen zal Mario van Dijkhuizen kennen. Hij woont 22 jaar in Weesp, waarvan hij zestien jaar niet stond geboekstaafd als ondernemer. Hij vervulde door de jaren heen diverse coördinerende en leidinggevende functies in het bedrijfsleven, waarvan de laatste als operationeel manager van een detacheringsbedrijf.. Lang verhaal kort: zes jaar geleden zette hij een facilitair bedrijf op voor senioren. “Ik dacht en zag dat senioren op allerlei terreinen ondersteuning konden gebruiken om te worden ontzorgd, en daar stapte ik in met mijn bedrijf Uw Conciërge. Daar was en is nog steeds vraag naar, maar het bleek moeilijk te verkopen. Om die reden heb ik het roer omgegooid. Ik facilitair nu onder die naam particulieren en Verenigingen van Eigenaren, maar dan bij reparatie, onderhoud en allerlei verbouwingen. Ik werk alleen, maar heb me omringd met een groot aantal ondernemers, van wie een groot aantal in Weesp. Ik regel dan alles, steek ook zelf graag mijn handen uit de mouwen want ik ben handig, en op het moment dat ik een klus niet aankan, huur ik een bedrijf in. Ik beschik over een groot netwerk van professionele bedrijven op wie ik volledig kan vertrouwen.”

Blanco

Terug naar het voorzitterschap. Daar stapte hij blanco in. “Ik wist er wel wat vanaf natuurlijk want ik volg de actualiteit en ben begaan met het bedrijfsleven, maar dat was het wel zo’n beetje. Maar ik wilde ook niet alles weten. Ik wilde er liever zonder een al te volle rugzak instappen. Penningmeester Jaco ter Beek heeft me een beetje ingewijd en dat was het wel. Laat mij het allemaal maar zelf ontdekken.”

Hoe zou je het bestuur waarvan je voorzitter bent geworden omschrijven?

'Laat mij het allemaal maar zelf ontdekken'

“Als een heel daadkrachtig bestuur met een enorme drive, veel energie en met veel kennis van de materie. Dat gaat ervoor zorgen dat de plannen en uitdagingen die op tafel liggen voortvarend kunnen worden opgepakt. Zeker voor mij als nieuwkomer is dit een heel goed bestuur.”

“Wat wel meespeelt is dat door corona de zichtbaarheid van de IVW minder is geworden. Gelukkig heeft de IVW in de coronaperiode veel kunnen bijdragen aan het voorkomen van de woningbouw aan de Nijverheidslaan, waarmee we onze toegevoegde waarde konden tonen want anders was er niets geweest om ons te profileren.. Onze zichtbaarheid vergroten is een van de speerpunten.”

Welke prioriteiten zijn nog meer gesteld?

“De eerste prioriteit is natuurlijk te allen tijde opkomen voor het belang van de leden, in welke omstandigheid ook. Als tweede is dat we ervoor moeten zorgen dat we goede contacten onderhouden met de bestuurders die over Weesp gaan. We zijn onder andere onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam, maar dat is nu niet het belangrijkste. Veel belangrijker is dat wij de bestuurscommissie stadsgebied Weesp voeden met onze visie, standpunten en plannen, want de bestuurscommissie is het contactorgaan tussen ons en het gemeentebestuur van Amsterdam.”

Hoe gaan die contacten?

“We zijn een keer bij elkaar geweest en binnenkort staat een tweede overleg gepland; ik heb goede hoop dat de koninklijke weg die ik zonet beschreven heb de juiste route is.”

Is het in dit verband dan niet jammer dat in het onlangs aangenomen programma-akkoord slechts een relatief kleine paragraaf is gewijd aan economische zaken en dat alleen maar omdat een van de bestuursleden daarop aandrong?

“Ik vind het ook een beetje mager eerlijk gezegd. Binnenkort hebben we overleg en dan gaan we dit vragen. Ik ben bij de inspraakavond die aan het vaststellen van het programma-akkoord vooraf gegaan geweest en daar heb ik dit ook aangekaart.”

Het lijkt een herhaling van zetten, want vorig jaar heeft de IVW ook fors gas moeten geven om het bedrijfsleven serieus te nemen?

“Klopt, maar dat is ook onderdeel van een belangenvereniging zijn. December vorig jaar hebben we een enquête uitgeschreven onder de ondernemers omdat wij in het concept van de Structuurvisie Weesp 2050 een visie over de economische groei van Weesp misten. Het is heel leuk dat je groeit naar een stadsgebied met rond 30.000 inwoners, maar die mensen moeten ook ergens werken, het liefst in Weesp. Daar stond in eerste instantie niets over en de IVW heeft ervoor gezorgd dat hier via een aanvulling nu wel iets over is opgenomen.”
“Wat? Een voorbeeld: volgens het bestemmingsplan voor Bedrijventerrein Noord is het niet mogelijk om in bedrijfspanden bepaalde bedrijfsactiviteiten te ondernemen. Dat is natuurlijk niet handig als je een verdieping leeg hebt staan en de IVW heeft ervoor gezorgd dat dit als aanvulling aan de Structuurvisie is toegevoegd. Helaas niet als één van de veertien kernwaarden van Weesp, maar in elk geval is het nu opgeschreven. Nu gaat het erom dat het gemeentebestuur van Amsterdam hierin meegaat en dat moeten we zien te bereiken via de bestuurscommissie. Dat is echt belangrijk, want anders investeren ondernemers niet meer in hun bedrijfspanden en dat moet je niet willen.”

Dat is een mooi bruggetje naar de tweede prioriteit: duurzaamheid. Ondernemers krijgen steun om te investeren in duurzaamheid en daarin speelt de gemeente Amsterdam samen met de IVW een grote rol.

“Dat klopt en eigenlijk is het best vreemd dat van de bestuurscommissie niemand heeft gezegd dat het zo goed is dat we op dit gebied heel actief zijn. Het gaat daar ook niet om, maar het verbaast mij wel. Hoe dan ook, we zijn daar heel actief mee. In de vorige editie heb je er uitgebreid over geschreven, maar er zijn weer nieuwe stappen gezet door ook samen te werken met 'Gooi op groen.' Dat is een organisatie die bedrijven in een bepaald gebied gaat helpen bij hun wens om duurzaam te worden en dat gaat veel verder dan een paar zonnepanelen op het dak leggen. Dat is ook belangrijk, maar het gaat verder. Het laaghangend fruit is bedrijven stimuleren om te verduurzamen, en met de huidige energieprijzen wil iedereen dat, en het Masterplan is dat Bedrijventerrein Noord zelfvoorzienend wordt in de energiebehoefte en liever nog dat burgers kunnen meeliften.”

Je bent benoemd voor drie jaar. Heb je voor jezelf een aantal stippen op de horizon? Bijvoorbeeld: wil je dat de IVW naast de genoemde speerpunten ook weer groeit in het aantal leden?

“Voor mezelf heb ik gesteld dat de IVW minimaal 250 leden moet hebben. Dan bedoel ik leden met een behoorlijke omvang en/of leden die iets te zeggen hebben over het onroerend goed, weer vanuit die duurzaamheidsgedachte. Maar zzp’ers zijn natuurlijk welkom, laat dat duidelijk zijn.”
“En verder zou ik heel blij zijn als de IVW een eigen goede ingang heeft bij het gemeentebestuur. Dat mag de bestuurscommissie zijn, het mag ook via een andere weg, maar de belangen van de ondernemers in Weesp moeten zijn gewaarborgd.”

Vind je het leuk om te doen?

“Enorm.”

Ik vraag dat omdat jij me iemand lijkt die niet houdt van al te veel vergaderen?

“Ik kan goed luisteren, heb in mijn vorige werkkring veel ervaring met groepsprocessen opgedaan die me hierbij gaan helpen en ik wil alle argumenten afwegen, maar op een gegeven moment kies ik wel.”

Tot slot: Kun je uitleggen aan ondernemers waarom ze juist nu lid moeten worden van de IVW?

“Er zijn meerdere redenen. De eerste is dat de IW het proces van een onderneming om te groeien kan faciliteren. Ten tweede is er veel te halen voor ondernemers onderling. Het valt mij vaak op dat ondernemers soms geen weet hebben van wat andere ondernemingen voor hen kunnen betekenen. Daarom zijn de bijeenkomsten die we organiseren bij bedrijven zo belangrijk. Ten derde is Weesp zich momenteel opnieuw aan het uitvinden en daarbij is het zaak dat we met een krachtige, breed gedragen lobby en belangenbehartiging vooraan staan.”

Afbeelding