Afbeelding
Foto: Olivier Middendorp

Vraagbaak voor iedere ondernemer

Sinds de fusie met Amsterdam is Elles le Maitre gebiedsmakelaar voor Driemond en voor het bedrijventerrein Noord en het Van Houten Industriepark. Hiermee is Elles de verbindingsofficier tussen stadsgebied Weesp en de gemeente Amsterdam voor de ondernemers. Inmiddels heeft ze haar plek helemaal gevonden en is het tijd om wat vragen te beantwoorden.


Het was geen abc’tje dat Elles le Maitre, die al 40 jaar in Weesp woont, gebiedsmakelaar zou worden in het nieuwe stadsgebied Weesp. Ruim 20 jaar werkte ze in verschillende functies bij de gemeente Weesp, maar anders dan voor 134 van haar 140 collega’s in Weesp gold voor haar niet dat ze automatisch een functie zou krijgen binnen de gemeente Amsterdam. Als laatste had ze een leuke functie met handhaving, kinderopvang en bewonersparticipatie en alles bij elkaar had ze een karrenvracht aan ervaring. Toch viel ze tussen wal en schip, zoals dat heet. “Dat was geen leuke periode, kan ik je verzekeren”, kijkt ze hierop terug. 

Gebiedsteam

Pas toen het zogenoemde gebiedsteam Weesp-Driemond na de feitelijke fusie in maart dit jaar operationeel werd, viel alles samen: van de vier te vergeven functies was er één voor haar. “En toen werd het meteen weer heel erg leuk”, klinkt opgelucht. Haar baan heet gebiedsmakelaar en daarmee is zij de schakel tussen Weesp en Amsterdam. “Ik vorm de verbinding tussen enerzijds de bewoners in Driemond en de ondernemers op deze bedrijfsterreinen en anderzijds Amsterdam”, legt ze uit. 

14.000 ambtenaren

Dat dit handig is, blijkt onder andere uit het enorme apparaat dat Amsterdam is. Het is goud waard als je daar de weg weet. “In Weesp hadden we 140 ambtenaren en in Amsterdam zijn het er 14.000” omschrijft ze de omvang van het bestuur waarin ze terecht is gekomen. Waarbij de vraag voor de hand ligt hoe zij haar weg daarin vindt. “Twee van de gebiedsmakelaars in Weesp en Driemond zijn doorgewinterd in Amsterdam, dat scheelt, maar het was zeker in het begin zoeken bij wie je moet zijn. Gelukkig weet je bij de volgende vragen over hetzelfde onderwerp dan wel bij wie je terecht kunt. Langzaam maar zeker worden zo alle achterdeurtjes geopend.”

Veelomvattend

Haar werk is veelomvattend. Ze schuift onder andere aan bij allerlei overleggen, waaronder die van bedrijvenvereniging IVW. Daarover zegt ze: “De IVW heeft vier speerpunten: duurzaamheid, parkmanagement, de transitie naar intensivering van bedrijventerrein Noord en mobiliteit en dat zijn dan ook de dossiers waar ik me voor een belangrijk deel van de tijd op richt.” Ze heeft een goed voorbeeld dat ze daarin echt iets kan betekenen. “De concessies voor het openbaar vervoer voor de komende jaren zijn vergeven en daaruit blijkt dat een goede ov-verbinding op het bedrijventerrein er op korte termijn niet in zit. Maar dat wil niet zeggen dat er geen innovatieve, creatieve oplossing kan zijn, bijvoorbeeld in de vorm van deelmobiliteit met buurthubs, en we kijken nu of dat een oplossing kan zijn voor Weesp. De wedervraag vanuit Amsterdam was: 'Wat heb je daar dan voor nodig?’ Dat gaan we uitzoeken.”

Individuele ondernemers

Maar Elles is er niet alleen voor steun aan bestuursorganen, verenigingen of wat voor instelling dan ook, maar ook voor individuele ondernemers. Die weten haar, geeft ze eerlijk toe, nog niet heel goed te vinden: het fenomeen gebiedsmakelaar is nog niet bij iedereen geland. Waarvoor kunnen ondernemers zoal bij haar terecht?

Niet voor meldingen openbare ruimte

“Voor eigenlijk alles, zolang het geen vragen zijn die bestemd zijn voor het systeem Melding openbare ruimte (voorheen SIA en daar weer voor FIXI). Dat zijn de vragen over lantaarnpalen die het niet doen en ander ongemak in de openbare ruimte. Dit systeem werkt ook goed, dus het is niet zinnig dat ik ook vragen daarover moet beantwoorden. Maar voor alle overige vragen zijn de ondernemers bij mij aan het goede adres. Ik heb niet altijd meteen het antwoord paraat - ik ben ook geen bestuurder en ik ben ook geen specialist - maar ik ga het zeker uitzoeken en kom er binnen een normale tijd op terug bij de ondernemer.”

Even shoppen

Een voorbeeld van een ondernemer die bij Elles heeft aangeklopt, is Etienne Lieverst van Elektrawerken Nederland (EWN). “Etienne zit met zijn bedrijf op de plek die het scharnierpunt wordt genoemd en er zijn plannen geopperd om daar iets mee te gaan doen. Etienne wilde graag weten wat en wanneer, want dan kan hij daar rekening mee houden bij eventuele investeringen in het pand. Dan ga ik even shoppen bij degene die daar de stand van zaken over weet en zo komen we eruit.”