Exit excessief (lenen bij eigen BV)

Komt je de term ‘excessief’ tegen, dat weet je dat je op je hoede moet zijn. Zelden wordt de term in een gunstige zin gebruikt. Het lijkt een beetje op de uitspraak: 'Te’ is nooit goed, behalve in te-vreden'. Er zijn vele synoniemen die allemaal ook niet al te positief zijn zoals ‘buitensporig’, ‘extreem’, ‘bovenmatig’ enzovoort. De wetgever heeft bedacht dat er ook maar eens een stokje moet worden gestoken voor het excessief lenen bij je eigen BV.

Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Indien jouw eigen BV (let op de BV waarin je een AB belang hebt) dividend uitkeert, dan is die uitkering belast met inkomstenbelasting (Box 2). Om niet in die fiscale val te lopen sluit je ‘gewoon’ een lening bij jouw BV. Dat is dan geen dividend, dus niet belast. Geen heffing is uiteraard niet fijn voor de overheid, dus vandaar het wetsvoorstel om hier paal en perk aan te stellen.

Als plafond wordt dan een leningbedrag van € 700.000 gesteld. Alles daarboven is belast als ware er dividend uitgekeerd (de fictie). Leningen van jouw BV aan je partner en kinderen kunnen overigens onder omstandigheden worden meegenomen in de totale berekening. Ook leningen in meerdere ‘eigen’ BV’s kunnen worden meegeteld.

Gelukkig is er op elke regel ook weer een uitzondering: indien sprake is van een eigen-woningschuld bij je BV dan wordt die lening niet meegeteld. Naar mijn weten dient voor nieuwe eigen-woningenleningen vanaf datum ingaan van de wet (2023) tevens hypotheek (dus onderpand) te worden gevestigd om onder de fictie uit te komen. Hetzelfde geldt voor een eigen-woningschuld gesloten bij jouw BV met verbonden personen, zoals kinderen.

Wat te doen om niet in de fictiegevallen terecht te komen? Simpelste methode is natuurlijk aflossing, al dan niet na een belaste dividenduitkering. Is er sprake van agio, dan zou agio kunnen worden omgezet in aandelenkapitaal om vervolgens dat kapitaal te verminderen door afstempeling. Uiteraard zal uw accountant al veel aandacht hieraan hebben besteed. Inzage in en oplossingen van de problematiek dienen in elk geval in nauw overleg met uw accountant plaats te vinden. En moet er een hypotheekrecht worden gevestigd? Dan is de daarvoor aangewezen functionaris ook bekend, neem ik aan.