Afbeelding
Foto: Pixabay

Grote behoefte aan technisch en ICT-personeel voor transitie

Er is dringend behoefte in deze regio aan extra technisch en ICT-personeel voor de energietransitie. Het aantal voor het energiesysteem relevante vacatures nam vanaf 2020 in Gooi en Vechtstreek met maar liefst 36 procent toe.

In het tweede kwartaal van 2020 stonden 280 vacatures open. In het tweede kwartaal van 2022 was dit gegroeid naar ruim 380 vacatures. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV. “Om de energietransitie te doen slagen zullen werkzoekenden moeten worden gestimuleerd om in deze beroepen te gaan werken.”

Actueler dan ooit

De energietransitie is actueler dan ooit. Om deze transitie en bijbehorende innovaties te realiseren is veel vakbekwaam technisch en ICT-personeel nodig in beroepen waar al grote tekorten zijn. In de vorige week verschenen publicatie Klimaatbanen Energiesysteem biedt UWV inzicht in de specifieke beroepen en werkzaamheden waarom het gaat, en in de kennis en competenties die ervoor nodig zijn. 

Technisch van aard

Beroepen die hiervoor nodig zijn, zijn vaak (elektro)technisch van aard. Denk aan elektriciens/installatiemonteurs E, monteurs elektriciteitsnetten (laag-, midden- en hoogspanning) en lassers. Ook zijn er veel technische beroepen in de voorbereiding én afronding bij betrokken, zoals vaklieden grond-, weg- en waterbouw, grondverzetmachinisten, kabelwerkers en stratenmakers. Daarnaast zijn er projectleiders, engineers, werkvoorbereiders, uitvoerders en tekenaars nodig.

Subsidie

Via de subsidieregeling Omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek kunnen werkgevers financiële hulp krijgen om (nieuwe) medewerkers een omscholingstraject aan te bieden. De regeling kan voor zowel nieuwe als bestaande medewerkers ingezet worden. De subsidie kan tot 1 december 2022 aangevraagd worden.