Bonnie van Poortvliet, Gosling Coffee
Bonnie van Poortvliet, Gosling Coffee Foto: Brian Elings

Gosling Coffee: koffiebranders
met een missie

“Een gosling is het Engelse woord voor jonge gans. Ganzen hebben elkaar nodig om te overleven en dat staat symbool voor hoe wij met koffieboeren omgaan.” Terwijl Bonnie van Poortvliet (29) in een handomdraai een perfecte cappuccino in elkaar draait, praat ze enthousiast over het bedrijf waar zij de oprichtster van is.

Behalve de professionele koffiemachine staat er nog niet veel in de grote ruimte van Nijverheidslaan 11. “Vroeger zat hier De Groot Luchtkanalen, nu is het ons nieuwe pand,” legt Bonnie uit. “Tot donderdag wordt onze koffie nog gebrand in Diemen. Dan hebben we een weekend om alles hierheen te verhuizen. Vanaf 14 november zijn we volledig operationeel in Weesp.”

‘Zo duurzaam mogelijk’

Bonnie gebaart om zich heen in de grote ruimte. “Het gebouw komt uit 1963, maar het is helemaal gerestaureerd. Daardoor heeft het nu de kwalificaties van een nieuwbouwpand: er zijn zonnepanelen, het is volledig van het gas af en alles is geïsoleerd. Hier in de hal komen onze branders en wordt de koffie ook verpakt.”

Ze loopt door naar een kleine ruimte die al is ingericht met grote leren fauteuils, een salontafel en een aantal planten in mandjes. “Zullen we hier lekker gaan zitten? Hiernaast is de timmerman nog bezig met de ruimte die we gaan gebruiken voor trainingen. Alle kasten en tafels maakt hij van gerecycled hout.” Bonnie leg uit dat duurzaamheid en circulariteit heel belangrijk zijn voor Gosling Coffee. “Onze koffiebrander hergebruikt 80 procent van zijn hitte. De zakken met koffie gaan in hergebruikte dozen met papieren tape. En de koffie die we aan bedrijven leveren zit in herbruikbare tonnetjes. Die krijgen we weer terug, maken we schoon en gebruiken we bij de volgende levering weer.”

Geen vage handelsketen

'Ik denk dat we ons meer zorgen moeten maken om de grote jongens met grote plantages'

De 29-jarige legt uit hoe haar koffiebedrijf is ontstaan. “In 2011 ben ik door een bijbaantje verliefd geworden op koffie. Ik werkte als barista in een specialty coffeebar.” Ze glimlacht. “Ik moet misschien even uitleggen wat specialty coffee is. Je kunt koffie scoren van nul tot honderd. Alles boven de tachtig mag specialty coffee genoemd worden. Tijdens mijn werk in die bar heb ik heel veel over het fascinerende product koffie geleerd.”

Naast de verschillende soorten koffie en manieren van koffiezetten, interesseert Bonnie zich ook in de herkomst van de koffie. “Ik kwam met de handelaar in contact en vroeg hem waar de koffie vandaan kwam, welk bedrag de boer kreeg, wie er nog meer in de keten zaten en dat soort dingen. Maar daar kreeg ik niet echt een antwoord op. Het was gewoon niet transparant. Ik besloot toen zelf de plekken uit de keten te gaan bezoeken, om hier meer over te weten te komen. Dus ik ging langs bij boeren, verwerkingsstations, veilinghuizen en exporteur.”

Tijdens die reizen besluit Bonnie dat het ook anders kan. “Waarom kopen we de koffie niet rechtstreeks bij de boer? Waarom moet er een vage handelsketen tussen zitten? Dus ik dacht: ik ga het zelf doen. Groene koffiebonen inkopen bij de boer, deze naar Nederland verschepen en hier branden en verkopen. Zo is Gosling Coffee in 2016 ontstaan.”

Koffiebranders met een missie

“Gosling Coffee is een sociale koffieonderneming, we zijn koffiebranders met een missie. Wij kopen koffiebonen rechtstreeks bij koffieboeren in en betalen hen daar een echt eerlijke prijs voor. Doordat er verder niemand in de keten zit, zijn we in staat hen zo’n twee tot tweeënhalf keer meer dan de markt te betalen, zonder dat we onszelf te de markt uit prijzen.” Er verschijnt een twinkeling in Bonnies ogen als ze over deze missie praat.

“We willen koffieboeren een leefbaar inkomen verschaffen. Niet alleen om nu mee rond te komen, maar we bieden ze ook een toekomstperspectief voor de huidige én de volgende generaties. We willen dat hun kinderen naar school kunnen, dat ze toegang hebben tot zorg, maar ook dat ze de middelen hebben om te kunnen innoveren op hun plantage. We hebben namelijk te maken met klimaatverandering en daar moeten ook de koffieboeren duurzame stappen in maken.”

‘Bijna dagelijks contact met de boeren’

Voor haar koffieonderneming doet Bonnie zaken met kleine, onafhankelijke koffieboeren in Oeganda, Rwanda, Ethiopië, Peru en Colombia. “Wij komen bij de boeren thuis, want persoonlijk zakendoen vinden we belangrijk. Wij geven de boeren trainingen, we delen onze kennis. Maar we leren ook weer veel van hen. Eigenlijk probeer ik elk jaar onze boeren wel op te zoeken.”

Wacht even… Dat betekent dus elk jaar meerdere vliegreizen over de hele wereld. Dat past toch helemaal niet bij de duurzame missie van Gosling Coffee? Bonnie knikt instemmend. “Vliegreizen zijn inderdaad erg schadelijk. Dus natuurlijk denken we na over hoeverre het noodzakelijk is om iets face to face te doen. We willen langjarig samenwerken met de boeren. In de beginfase waarin we de relatie opbouwen vinden we het daarom belangrijk om regelmatig contact te hebben. Gelukkig hebben onze koffieboeren steeds beter toegang tot internet en hoeven ze niet voor elk mailtje naar een dorp met een internetcafé te reizen Nu hebben we bijna dagelijks contact met de boeren. Zij vinden het ook heel leuk om aan ons het proces te laten zien. Wij voelen ons met hen verbonden en ik hoop dat dat ook andersom geldt.”

Een eerlijke prijs

De laatste tijd is er veel te doen om de negatieve klimaatimpact van koffieplantages. De koffieteelt staat volgens het Wereld Natuur Fonds op de zesde plek als het om ontbossing gaat. Hoe denkt Bonnie daar over? “Ja, dat is een lastig onderwerp. Het is zo dat 75 procent van alle koffie wordt geproduceerd door kleine koffieboeren, die zich juist bezighouden met natuurbehoud en het krijgen van biodiversiteit. Met dat soort boeren werken wij samen. Ik denk dat we ons meer zorgen moeten maken om de grote jongens met grote plantages, die alleen maar meer en meer willen. Als je iemand een eerlijke prijs voor het product betaalt, dan hoeft hij geen regenwoud te kappen om zijn plantage uit te breiden.”

Verdubbelen

Om impact te kunnen blijven maken, is het doel van Gosling Coffee om elk jaar te verdubbelen qua volume, vertelt Bonnie. “Onze impact zit in volume. We hebben afgelopen jaar ongeveer 35.000 kilo koffiebonen verwerkt. Het is een flinke ambitie om dit aantal te verdubbelen, daar ben ik me zeer van bewust.”

Naast Bonnie werken er nog drie andere personen bij het koffiebedrijf. “Ik doe alles wat met relaties te maken heeft. Ik ben in contact met producenten en boeren. En ik doe ook de sales en het accountmanagement. Dan hebben we nog Daan en Maryna. Zij draaien de productie. Dus ze branden de bonen en verwerken de bestellingen. En Dick is de persoon achter de schermen. Hij doet de administratie en de bezorging. Dat doen we trouwens met ons elektrische busje.”

Wordt er bij Gosling Coffee ook veel koffie gedronken? “Jazeker!” Bonnie lacht hardop. “We zijn dol op koffie. Daarom was het eerste dat we hier in het nieuwe pand hebben neergezet ook een koffiemachine. Maar we zetten ook vaak ‘gewoon’ – ze maakt aanhalingstekens met haar vingers – een liter filterkoffie. Dat heeft een beetje een negatief imago. Maar als je er een goed product instopt, dan komt er ook lekkere koffie uit. Zelfs met een filterapparaat.”

‘Alles is mogelijk’

Als nieuwbakken Weesper bedrijf wil Gosling Coffee graag kennismaken met Weespers en lokale bedrijven. “Natuurlijk zijn we meteen aangesloten bij het IVW. Er zijn in Weesp ook nog meer sociale bedrijven en organisaties, dat vind ik belangrijk en ook mooi. Ik wil graag samenwerkingen aangaan en ervaringen delen.”

Ze voegt eraan toe: “Iedereen is welkom om langs te komen om een kijkje te nemen. We verkopen niet alleen koffie aan bedrijven, ook aan consumenten. En we gaan dus trainingen geven. Dat kan van alles zijn: van latte-art, tot koffieproeverijen en baristacursussen. Alles gaat op aanvraag. Dus of je het nou als bedrijfsactiviteit wil doen, of juist met je hele familie: alles is mogelijk.”

Bonnie van Poortvliet, Gosling Coffee
Bonnie van Poortvliet, Gosling Coffee