Mark Hilarius
Mark Hilarius Foto: mike van bemmelen

Mijn onderneming is mijn pensioen, of toch niet!?

Je gaat ondernemen en hebt een ideaal beeld: Je hebt een welvarend leven, een florissante onderneming en een mooie auto. Toch is dit plaatje helaas niet voor alle ondernemers weggelegd. En hoe breng je dan je welverdiende pensioen door na een leven hard werken?

Veel ondernemers zijn positief ingestelde mensen die een avontuur durven aan te gaan: dé ideale eigenschappen voor het ondernemerschap. De keerzijde is echter dat scenario's als 'ik ga ooit failliet' of 'ik zou weleens arbeidsongeschikt kunnen raken' onderbelicht blijven. Vaak is het niet erg en gaat de ondernemer een prachtige toekomst tegemoet, maar het kan ook anders verlopen.

Sparen voor mijn pensioen? 'Dat ga ik later doen. Nu is het tijd om te investeren in de onderneming en privé te genieten van een mooi huis en luxe vakanties.' Zo worden de voornemens om te sparen voor de oude dag vooruitgeschoven. En ineens is daar de 55e verjaardag. Als je dan niets hebt gespaard ben je heel snel bij je gewenste pensioendatum. Het advies is: start rond je 30e al met sparen voor de oude dag, hierdoor heb je minimaal 20 jaar langer de tijd om een mooi pensioen te realiseren.

Bekende verzekeraars brengen het vaak mooi in beeld: het pensioen van knappe ondernemers op leeftijd op een mooi jacht of dat witte tropische palmenstrand. Wat we echter weinig in beeld gebracht zien is dat deze mooie mensen op een regenachtige dag op een tegenvallende bestemming aankomen.
Dromen kunnen in het water vallen: bij de verkoop blijkt dat de onderneming niet het gewenste bedrag oplevert. De onderneming is bijvoorbeeld te sterk verbonden aan de ondernemer of de gebruikte techniek blijkt verouderd. En dan nog die schuld aan de eigen BV of een fiscale oudedagsreserve (FOR) die nog betaald moet worden.

Er gaat veel veranderen op het gebied van de oude dag met nieuwe pensioenwetgeving en de FOR die wordt afgeschaft per 2023. Door de FOR kunnen IB-ondernemers (die ondernemen binnen een eenmanszaak, maatschap of vof) nu een deel van de winst van de onderneming reserveren en hier later over afrekenen. Vanaf 2023 is die mogelijkheid er niet meer, de bestaande FOR mag volgens de huidige regels worden afgewikkeld. Een goed moment om eens te kijken hoe jij ervoor staat!

Overweeg jij om binnen nu en 10 jaar met pensioen te gaan? Dan is het sowieso verstandig om eens naar je toekomstige inkomen te kijken. Zo voorkom je dat je rond je gewenste pensioendatum je dromen moet verwezenlijken met enkel een AOW-uitkering.