Olivier en Silvan (rechts) bemannen de nieuwe fietsenwinkel in Weesp.
Olivier en Silvan (rechts) bemannen de nieuwe fietsenwinkel in Weesp. Foto: B2B

Het Fietshuys richt zich ook op zakelijke fietser

Weesp is sinds dinsdag 7 februari in hartje centrum een nieuwe fietswinkel rijker. In het historische pand van de voormalige apotheek Ballintijn vestigt zich Het Fietshuys. Het enorme aanbod elektrische bakfietsen en stadsfietsen van A-merken, gepresenteerd in een ruime winkel, spreekt tot de verbeelding.

Stap binnen bij Het Fietshuys en je stapt binnen in de fietsenwinkel 3.0. In de ruim opgezette en sfeervolle winkel verdient elke fiets een podiumplek. Letterlijk welteverstaan, want her en der in de ruime winkel staan op speciale verhogingen fietsen opgesteld. Elke fiets ‘shinet’ je tegemoet. Door de indeling kun je er makkelijk omheen lopen zodat je tot in detail kunt zien wat de fiets te bieden heeft. Wil je vervolgens even met de verkoopadviseur overleggen, dan doe je dat aan de koffietafel waar goede koffie wordt geserveerd, met uitzicht op de werkplaats. En een testrit is zo geregeld. Het Fietshuys is, kortom, geen winkel maar een fietsbeleving: hier kom je voor je plezier en hier voel je je als fietser thuis. 

Positieve mindset

Het is precies wat de zakenpartners Silvan Overtoom en Philip Wallage voor ogen hadden toen ze in 2018 de eerste vestiging van Het Fietshuys openden in het Stadshart van Amstelveen, om deze lijn vervolgens na gebleken succes in 2021 door te trekken naar Abcoude en nu dus naar hartje Weesp. Silvan en Philip zijn nog jong en staan met een positieve mindset in de wereld en dat stralen de mannen met hun winkels tot in detail uit. Daar komt bij dat je ze niets hoeft te vertellen over de fietsenbranche. Silvan sleutelt al vanaf zijn dertiende aan fietsen en ondanks zijn jonge leeftijd is hij daardoor een ervaren fietsenmaker die alle vakdiploma’s op zak heeft. En Philip bouwde voordat hij ging samenwerken met Silvan als zelfstandig ondernemer aan een stevig fietsenmerk in de Nederlandse markt. Tel daarbij op dat ze een goed beeld hebben van wat de klant wil en hoe een fietsenwinkel anno nu eruit moet zien en Het Fietshuys is het fraaie resultaat.

Weesp is een logische toevoeging

Weesp vinden ze een logische toevoeging, want Weesp groeit. Er komen steeds meer jonge mensen wonen en die groep past goed bij het concept van de twee ondernemers met hun team specialisten. Ze richten zich namelijk voor een belangrijk deel op elektrische bakfietsen en elektrische stadsfietsen. Er zijn ook stadsfietsen te koop waar geen stekker in hoeft, maar dat is een minderheid. “De verhouding van onze modellen is ongeveer 80 procent elektrische en 20 procent gewoon”, verklaart Silvan.

Kwaliteitsmerken

Veel modellen ogen sportief en zijn dat ook, maar racefietsen en mountainbikes laten ze voor wat het is, hoewel deze fietsen hier wel onderhouden kunnen worden. De merken die hier te vinden zijn, zijn stuk voor stuk kwaliteitsmerken. Voor de bakfietsen zijn dat Lovens, Urban Arrow (dit zijn momenteel in Nederland de grootste merken op dit gebied-red.), Carqon, Batavus en TREK en voor de elektrische en andere fietsen bestaat het aanbod uit TREK, Cannondale, Batavus, Qwic, Kalkhoff, ALPINA, Klever (dit zijn zogeheten speedpedelecs: elektrische fietsen met een maximumsnelheid van 45 km/uur die alleen mogen worden bereden met een helm op-red.), MERIDA, KOGA en fatbikes van het Nederlandse fabricaat Phatfour. Er zijn ook kinderfietsen van de merken LOEKIE, Aldo en Alpina. Silvan zegt: “Wij richten ons echt op high-end. Fietsen die in containers vol uit China komen, zijn niet onze stijl”, zegt Silvan, die samen met collega Olivier dagelijks in de winkel in Weesp te vinden is. Naast de fietsen is er ook plek ingeruimd voor fietshelmen en accessoires, maar er is geen fietskleding.

Zakelijke gebruikers

Silvan kent de markt door en door en weet dat er steeds meer zakelijke gebruikers zijn. In plaats van de auto die om de haverklap in de file vast komt te staan of het overvolle openbaar vervoer, wordt steeds vaker gekozen voor een solide elektrische fiets voor woon-werkverkeer. “Steeds meer mensen willen lekker op de fiets naar het werk, maar kiezen er dan wel voor om niet bezweet op het werk aan te komen. Dat is koren op onze molen. Wij kunnen klanten die van hun baas een zakelijke fiets mogen aanschaffen ook volledig ontzorgen.”
Want ontzorgen is helemaal hun ding, zegt Silvan. “Wanneer je een fiets aanbiedt voor reparatie of onderhoud krijg je een gratis leenfiets mee en als de fiets klaar is, sturen we een berichtje. En heeft de klant geen tijd om de fiets te brengen dan kunnen wij deze op afspraak met onze speciale servicebus ophalen.”

Duidelijke tarieven

De ondernemers houden ook van duidelijkheid in de tariefstelling. Een voorbeeld zijn de vaste tarieven voor een onderhouds- of servicebeurt. Deze bedragen 79 euro voor een stadsfiets met versnellingen en 89 euro voor een elektrische fiets. Tijdens elke servicebeurt wordt de fiets helemaal gecheckt. “Tijdens deze servicebeurt lopen wij de gehele fiets door en spannen we de spaken, stellen we de remmen goed af, de versnellingen stellen we af, de ketting wordt schoongemaakt en gespannen, alle boutjes en moertjes worden vastgedraaid, de verlichting controleren we en de bandenspanning word gecontroleerd”, valt hierover te lezen op de website. Ook de tarieven voor de servicebus zijn hier terug te vinden.

Werkplaats met geschoolde fietsenmakers

Naast de sfeervolle presentatie van het aanbod verdient ook de werkplaats aandacht. Dit is de dynamische plek waar het allemaal gebeurt. In de drie winkels zit de werkplaats achterin en is voor iedereen zichtbaar. Wat niet zichtbaar is, maar wat wel belangrijk om te weten, is dat iedere fietsenmaker geschoold is en ruime ervaring heeft in onderhoud en reparatie van elektrische en gewone fietsen. Elke fiets is hier in de juiste handen.

Het Fietshuys in Weesp is dinsdag 7 februari geopend en is gevestigd aan de Nieuwstad 20, 1381 CC Weesp. Fietshuys.nl, weesp@fietshuys.nl, 0294-745841.