Afbeelding
Foto: Pixabay

Geen darkstores in Weesp

De bestuurscommissie stadsgebied Weesp heeft zich uitgesproken tegen de komst van zogenoemde darkstores in Weesp. Het lijkt overbodig, want het is niet aannemelijk dat deze zich hier zullen vestigen, maar omdat je maar nooit weet, kun je het beter maar regelen.

Toen de coronacrisis begon, gingen, behalve supermarkten en andere winkels voor primaire levensbehoeften, alle winkels op slot. Voor de winkeliers was dat het sein om nog massaler dan daarvoor te zoeken naar online-oplossingen. Toen corona voorbij was, bleef bij de consument het besef hangen dat het wel erg makkelijk is om iets online te bestellen. Hoe klein de boodschap ook was: even bestellen en vervolgens heb je het zo snel mogelijk in huis. Consumenten realiseerden zich het gemak, de veiligheid en het gerief van online bestellen en detailhandelaren breidden hun onlinebestelaanbod uit. Dat leidde tot de opkomst van zogeheten darkstores. Een darkstore is een supermarkt of andere winkel die alleen gericht is op onlinebestellingen. Deze hebben tot gevolg dat de boodschappen bezorgd moeten worden. Dat doen flitsbezorgers die al snel voor de nodige overlast zorgden omdat ze veelal 24 uur per dag, zeven dagen per week ‘aan staan'.

Geen angst voor komst

In Amsterdam wordt sinds 21 december 2020 gewerkt aan een paraplubestemmingsplan dat het onmogelijk moet maken dat deze darkstores zich op plekken kunnen vestigen waar ze tot overlast kunnen leiden. Op 21 december 2021 stemde het college van B en W in met het voornemen en op 26 januari vorig jaar nam de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit aan om een paraplubestemmingsplan op te stellen.

Nu, een jaar later, wordt de bestuurscommissie stadsgebied Weesp gevraagd om zich hierover uit te spreken. Dat gebeurt vanavond. Hierbij speelt angst dat darkstores zich in Weesp zullen vestigen in elk geval niet mee. Tot op heden is er in Weesp geen darkstore bekend en de verwachting van het dagelijks bestuur van de gemeente is dat deze er ook niet zal komen. Maar je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen, zo valt te lezen in het voorstel aan de bestuurscommissie: "Gezien het businessplan en verzorgingsgebied van flitsbezorgers - een groot aantal klanten dat binnen zeer korte tijd te bereiken is - is de verwachting dat stadsgebied Weesp ook in de toekomst niet snel aantrekkelijk zal worden als vestigingsplaats voor dergelijke bedrijven. Hoewel de noodzaak voor deze regeling voor het stadsgebied Weesp daardoor niet groot is, wordt het als positief gezien dat als dergelijke bedrijven zich toch in stadsgebied Weesp willen gaan vestigen een beschermingsregeling met ruimtelijk afwegingskader beschikbaar is”, valt te lezen.

Buitengebied

Opvallend is dat de paraplubestemming alleen geldt voor de 'echt bewoonde wereld' en niet voor het buitengebied van Weesp. Hier hoeft namelijk helemaal geen angst te zijn voor de komst van een darkstore: “Hoewel flitsbezorging vanuit darkstores ook in het buitengebied voor overlast zou kunnen zorgen, is de verwachting dat locaties in het buitengebied van stadsgebied Weesp niet geschikt zijn voor flitsbezorgdiensten vanwege de aanrijdtijden. Daarnaast is flitsbezorging niet toegestaan in het bestemmingsplan Landelijk gebied. Het niet meenemen van het buitengebied in het paraplubestemmingsplan wordt daarom niet als een probleem gezien.”

Afbeelding