Verklaring van erfrecht

Zoals vaker gezegd is er weinig zeker in het leven, met uitzondering van het einde daarvan. Als het moment gekomen is dan strijden veel zaken om aandacht. Natuurlijk de emoties, het verdriet, maar ook de vraag van ‘wat nu’? De vraag is geheel terecht, maar soms lastig te beantwoorden. Is er dan helemaal geen richtsnoer? Dat gelukkig wel. We noemen dat het erfrecht.

Het erfrecht is wettelijk vastgelegd, maar door middel van een testament kan daarvan zijn afgeweken of nader ingevuld. Het is van belang om vast te stellen wie eigenlijk de erfgenamen zijn en of de erfgenamen eigenlijk wel erfgenaam willen zijn. Voordat je handelingen gaat verrichten is het goed om vast te stellen óf je eigenlijk wel die handelingen mag verrichten en of het wellicht is aan te bevelen een voorbehoud te maken.

Het startpunt is inzage in het centraaltestamentenregister.nl. Is er een testament gemaakt, dan vind je dat terug in het register en kun je het testament opvragen bij betreffende notaris (die is vermeld in het register). De notaris onderzoekt of een kopie van het testament wel aan betreffende persoon kan worden afgegeven. Is er geen testament, dan is de wet van toepassing. 

Nadat bekend is wie de erfgenamen zijn, is het zaak om vast te stellen of de erfgenamen eigenlijk wel erfgenaam willen zijn of wellicht een voorbehoud willen maken (beneficiaire aanvaarding). Ga dus niet zomaar handelen als erfgenaam voordat je weet of je wel erfgenaam bent en of je de nalatenschap wel volledig (zuiver) wilt aanvaarden. Zijn er eventueel meer schulden dan tegoeden, dan is een voorbehoud van harte aan te bevelen.

De kans is groot/aanwezig dat in de tussentijd al een blokkade door de bank is opgeworpen. Banken zullen in beginsel een bankrekening blokkeren als de rekeninghouder is overleden. Om die bankrekening te deblokkeren is doorgaans, maar niet altijd, een notariële verklaring van erfrecht nodig. In die verklaring van erfrecht zal de notaris onderzoek doen naar wie de erfgenamen zijn, of er eventueel een executeur is aangewezen en of de erfgenamen wel erfgenaam willen zijn. Er wordt dus veel op dat moment uit handen genomen, maar lang niet alles. Het is slechts een vaststelling omtrent de erfgenamen, niet omtrent de inhoud van de nalatenschap.

In de conclusie van de verklaring van erfrecht staat wie per saldo over de nalatenschap kan beschikken en/of deze kan beheren. Met die verklaring van erfrecht kun je vervolgens weer naar de bank om over de bankrekening te kunnen beschikken of naar de makelaar om de woning te koop te zetten, enzovoort.

Niels van de Griend

notaris bij Notarisweesp

0294-413131 Van Houtenlaan 14 www.notarisweesp.nl