Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Afvalstromen duurzaam verwerken? Dat kan met afvalprofiel

Volgens onderzoek kan 60 procent van al het afval in de metropoolregio Amsterdam duurzamer verwerkt worden. Met name bij bedrijven is nog veel winst te halen. De gemeente biedt daarom alle bedrijven in de regio toegang aan tot een individueel Afvalprofiel met inzicht om betere alternatieven te vinden voor hun afvalstromen. Dankzij een subsidie en in samenwerking met de Port of Amsterdam en geoFluxus kan ieder bedrijf in de metropoolregio Amsterdam een jaar lang gratis gebruikmaken van het nieuwe Afvalprofiel.

Het Afvalprofiel is een gebruiksvriendelijk platform voor bedrijven dat op basis van bestaande data in een paar klikken afvalstromen inzichtelijk maakt. Het platform biedt de mogelijkheid om de huidige afvalverwerking te vergelijken met alternatieven op basis van transportafstand, prijs en duurzaamheid van verwerking.

Na aanmelding krijgen bedrijven toegang tot een persoonlijk afvalprofiel. Hierin staat duidelijk aangegeven hoe je als bedrijf bestaande afvalstromen efficiënter en duurzamer kan laten verwerken door bedrijven in de nabije omgeving. GeoFluxus is hiermee een soort Independer voor de afvalmarkt. Bijkomend voordeel: als ondernemer hoef je amper zelf iets te doen. Je meldt je aan en geoFluxus geeft op basis van hun data een advies op maat. Je ziet in één oogopslag hoe je je afval duurzamer kunt laten verwerken bij een bedrijf in de buurt.  

GeoFluxus

Een spil in de organisatie is het bedrijf geoFluxus dat is ontstaan vanuit de Technische Universiteit Delft (TUDelft) en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute). Het bedrijf won recent de eerste prijs van de Europese Commissie als meest veelbelovend platform om de Europese Green Deal waar te maken. Het bedrijf is actief in België en Nederland om voor elke afvalstroom van bedrijven de meest duurzame verwerker te vinden.
Meer informatie staat op www.geofluxus.com.