Afbeelding
Foto: Innova Labs/Pixabay

Geen mens te vinden in de sectoren Industrie, Zorg en ICT

In de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek zijn 81 beroepen waarvoor werkgevers al langere tijd onvoldoende personeel kunnen vinden. Het is met name kommer en kwel in de sectoren Industrie, Zorg en ICT (foto).

Dat het voor werkgevers in de regio al langere tijd zeer moeilijk is om aan personeel te komen, is al vaker belicht. UWV heeft recent onderzoek gedaan naar welke beroepen structureel kansen bieden voor werkzoekenden en dus als ‘kansrijk’ kunnen worden aangemerkt. 

Landelijk is hiervan een overzicht gemaakt, waarin 144 beroepen zijn vermeld. Structureel kansrijke beroepen lijken minder last te hebben van schommelingen in de economie en bieden al minimaal vier jaar kansen voor werkzoekenden. De verwachting is dat deze beroepen voorlopig kansrijk blijven. Ook als het economisch minder goed gaat.

Kansrijk

In de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek zijn 81 beroepen die als structureel kansrijk kunnen worden aangemerkt. De meeste vacatures in de regio zijn beschikbaar voor zorgberoepen, zoals woonbegeleiders gehandicaptenzorg, verzorgenden IG en kraamverzorgenden.
Ook in de ICT-sector bieden beroepen zoals programmeurs en developers ICT, ontwerpers ICT-systemen en webdevelopers (technisch/backend) al meerdere jaren een goeie kans op werk. Tot slot zijn er ook in de industrie veel vacatures. Hier zijn werkgevers al jaren op zoek naar productieplanners, monteurs industriële machines en installaties en (hoofd)operators proces- en levensmiddelenindustrie.

Wat ook opvalt is dat vacatures voor structureel kansrijke beroepen in vrijwel alle beroepssegmenten terug te vinden zijn. Dus niet alleen in de ICT, zorg en industrie, maar ook in mindere mate in beroepssegmenten zoals financieel-juridisch (controllers, auditors en compliance officers) en overheid (beleidsadviseurs ruimtelijke ordening / planologie).