Friso Verhoeve
Friso Verhoeve Foto: Brian Elings

‘Ik sla graag golfballen en bruggen'

Eind 2017 kreeg de Golfbaan Weesp nieuwe eigenaren. Zij hadden een flinke uitdaging voor zich: de baan kampte met achterstallig onderhoud, ze moesten het coronavirus het hoofd bieden en moeten nu eigenlijk weer opnieuw beginnen met het in de markt zetten van Golfbaan Weesp.Hoe kijkt Friso Verhoeve, een van de eigenaren, tegen dit project aan?

riso (Theodorus Dirk) Verhoeve is samen met Gerhard van Galen sinds 2017 eigenaar van Golfbaan Weesp. Wie Friso voor het eerst ontmoet zal meteen zijn charisma opmerken. Hij is authentiek, enthousiast, gepassioneerd en oprecht geïnteresseerd in anderen. Hij praat veel, beweegt veel en heeft volgens eigen zeggen een enorme ondernemingslust. 

Golfbaan 

Grootse plannen hebben ze met de golfbaan, maar de start in 2017 verliep erg stroef omdat er veel achterstallig onderhoud was. Het verhaal is inmiddels wel bekend. De vorige eigenaar was in 2016 vanwege financiële en andere problemen ineens met de noorderzon vertrokken. Een groep actieve leden van de golfvereniging heeft destijds zo goed en zo kwaad als het soms ging de baan onderhouden, totdat hij werd verkocht aan Van Galen en Verhoeve.

Hoe is de samenwerking met Van Galen tot stand gekomen?
“Gerhard was mijn allereerste opdrachtgever in de golfbranche. Voor hem heb ik in 2005 en 2006 met ons toenmalige aannemingsbedrijf golfbaan Regthuys in Winkel gebouwd. Een 18-holesgolfbaan met een korte baan en drivingrange. Na de aanleg hebben we een tienjarige overeenkomst gesloten voor het onderhoud van deze golfbaan. Er is in die tijd een groot onderling vertrouwen gegroeid.”

Unieke ligging

Ze kochten samen Golfbaan Weesp om meerdere redenen. Vooral de unieke ligging tussen het Gooi en Amsterdam met extreem goede verbindingen en de mogelijkheden op deze locatie spraken hen aan. Daarnaast is Golfbaan Weesp een kleine 9-holesbaan, waar je als golfer in anderhalf uur overheen loopt. Erg prettig wanneer je weinig tijd hebt en toch even een balletje wilt slaan. 

Inmiddels is zowel de baan als het clubhuis grondig aangepakt. Friso: ”De golfbaan ontwikkelt zich stap voor stap in de goede richting. Steeds meer mensen weten ons te vinden en blijven komen, al komt het na corona moeizaam weer op gang. Tot aan de coronacrisis hadden we echt veel evenementen, feesten, partijen, bedrijfspresentaties, bruiloften etc. Het liep zelfs boven onze verwachtingen.”
“Als de projectontwikkeling doorgaat kunnen we weer een grote stap voorwaarts zetten. We hebben bij de gemeente Weesp een plan ingediend om 20 lodges te bouwen. Dat zijn geen uitgebreide vakantiehuizen, maar een soort losstaande hotelkamers. Deze lodges willen we zelf gaan verhuren. Misschien kunnen we met de buren, Wellnessresort SpaWeesp, samen iets opzetten met daarbij bijvoorbeeld een overnachting. Deze ideeën passen heel goed in het bestemmingsplan, en hopelijk zorgt de fusie met Amsterdam voor een snellere besluitvorming. Zeker met betrekking tot de golfbaan zou ons dat heel erg helpen.”

Zutphen 

Het gesprek vind plaats in de brasserie bij de golfbaan. Friso is aan het werk en wanneer hij komt aanlopen is dat ook duidelijk te zien. Hij ziet er wat verwaaid uit en wanneer hij zijn muts afdoet piekt zijn haar alle kanten op. Friso vindt Weesp een prachtstad. “Echt heel sfeervol. Omdat ik er nu al vijf jaar rondloop ken ik hier inmiddels veel mensen. Hierdoor zie ik Weesp als een soort tweede woonplaats.” Friso woont namelijk niet in Weesp - al brengt hij er wel veel tijd door - maar in Zutphen, waar hij zijn zoon Joep in co-ouderschap bij zich heeft. Hij heeft een latrelatie met zijn vriendin Erika, die twee dochters heeft uit een eerdere relatie. 

Veel onderweg

Friso’s ondernemingslust maakt dat hij veel onderweg is. Op LinkedIn staat bij zijn profiel niet alleen ‘Mede-eigenaar bij Golfbaan Weesp’, maar ook ‘Operations en Project Manager, Sales FiberCore composiet bruggen’. Dat ondernemende heeft hij niet van een vreemde. Hij komt uit een echt ondernemersgezin en het familiebedrijf loopt dan ook als een rode draad door zijn leven. “Het familiebedrijf zal altijd om me heen blijven hangen. Mijn broer is nog altijd actief in de branche met zijn eigen ingenieursbureau.”

Openheid en enthousiasme

Friso’s openheid en enthousiasme - hij treedt iedereen tegemoet met nieuwsgierigheid en een uitgestoken hand - brengt hem in contact met vele en diverse mensen en op bijzondere paden. Als zelfstandig ondernemer werkt Friso naast Golfbaan Weesp ook voor verschillende andere golfbanen, met name voor kleinere renovatie- of onderhoudsprojecten. Sinds kort heeft hij echter een nieuw project dat hem weer hele andere ervaringen brengt, namelijk bruggen verkopen. 

Deuren openen

Daar waar hij erg goed is in het slaan van bruggen tussen mensen, is hij tegenwoordig ook op pad om echte bruggen te slijten. Water en bruggen hebben hem altijd gefascineerd. Een vriend in Rotterdam heeft een bedrijf, FiberCore Europe, dat composiet bruggen fabriceert als vervanger van staal, beton en hout. Friso is erg enthousiast over het product en vertegenwoordigt dit bedrijf in Oost-Nederland. Alsof hij het al niet druk genoeg had. “Het is zo mooi om deuren te openen in een sector waar ik het oude netwerk van ons familiebedrijf kan mobiliseren. Daarnaast zijn de composiet bruggen een product waar ik volledig achter kan staan. Ze worden ontworpen op een levensduur van honderd tot tweehonderd jaar. Omdat composiet bruggen zo licht zijn gebruiken ze heel weinig - schaarse -  grondstoffen. Er zijn zelfs al bruggen op basis van 100% natuurlijke vezels - vlas - gemaakt!”

Tijdconflicten vermijden

Golfbaan Weesp wil hij de komende jaren verder ontwikkelen en uitbouwen, maar daarnaast gaat hij vooral zijn best doen om meer projectmatig te werk gaan en de ‘tijdconflicten’, zoals hij het zelf noemt, te vermijden. Hij wil bewuster gaan genieten. “Er is de kleine groep langjarige vrienden die ik te weinig zie. Ik wil ook meer genieten van de ontwikkeling van de golfbaan an sich en van het werken met prachtige mensen op Golfbaan Weesp. Daarvoor moet ik wel selectiever gaan zijn in de afspraken die ik maak en de uitdagingen die ik aanga. Het is heel belangrijk om meer rust in te gaan bouwen.”