Afbeelding
Foto: Brian Elings

Dave en Mike
willen verschil
maken in interieur

Michael (Mike) Israëls belt een dag na het interview nog even. Het viel hem op dat onze verbazing groot was toen we zagen hoe groot en vol het magazijn was dat achter de showroom aan de Pampuslaan is gevestigd en hij wil graag iets toelichten dat tijdens het gesprek niet aan bod kwam: “Een overgrote meerderheid van de meubels die wij leveren, gaat naar Duitsland. Dat zijn grote aantallen, vandaar het grote magazijn. Maar wij willen graag ook in Weesp aan de weg timmeren. Veel Weespers weten niet dat er een woonwinkel is gevestigd op het bedrijventerrein en dat willen we graag veranderen. Ook voor Weespers, en dan doel ik zowel op particulieren als op ondernemers, zijn we namelijk reuze interessant.”

Dami Living (inderdaad, van David (Dave) en Mike) is een nog jong bedrijf, maar de roots gaan toch echt terug naar 1972, het jaar waarin hun vader startte met Union Pacific Merchandise (UPM). Dit bedrijf legde zich toe op het toeleveren van “veel van de dingen die op een tafel komen, uit eigen ontwerp”, zoals Mike het omschrijft. “Daarbij moet je denken aan (soep)borden, koffiebekers, glaswerk en noem alles maar op wat je aan glas en aardewerk kunt verzinnen.”
Het was een succesvol bedrijf met niet de minste klanten, want bijvoorbeeld Action en Kruidvat behoorden tot de klantenkring. En de reikwijdte was niet alleen Nederland, maar ook Duitsland en Frankrijk.

Ondernemers pur sang

Het was wat je noemt een gezond bedrijf, waar Mike na het afronden van een stageperiode voor een commerciële studie in de VS, in 2010 instapte, in 2013 gevolgd door zijn broer die eveneens een commerciële studie heeft afgerond. “Natuurlijk zouden we ondernemer worden, ik zou niet weten wat we anders nog kunnen”, lacht Dave.

Ze hadden een goed gevoel over UPM, waar grote aantallen in omgingen (“Aan Action hebben we miljoenen bekers verkocht”), maar dat laatste was meteen ook de valkuil. De marges waren namelijk zo klein dat er maar iets hoefde te gebeuren in het traject van ontwerp naar levering of er was een probleem. Mike: “Er ging heel veel kapitaal zitten in wat we deden. In feite speel je bankiertje en als je dan geen heel groot en financieel kapitaalkrachtig bedrijf bent, dan is dat heel fragiel. Plus: je bent ook nog eens afhankelijk van een paar grote klanten.”

Een merknaam

Bovendien is het anonieme handel. Een merknaam bouw je er niet mee op, maar dat is wel wat ze graag willen. “We bouwden geen identiteit op en dat ging ons tegenstaan”, vat Mike het gevoel dat leefde rond 2014 samen. Ze kwamen uiteindelijk tot een opvallende conclusie: afstappen van alles dat op tafel staat en zich richten op de tafel zelf, de stoelen eromheen en ook op andere meubels: Dami Living was geboren. Dave: “We hadden inderdaad ook iets totaal anders kunnen gaan doen, maar we kennen de huiselijke markt én we weten heel goed de weg in China. We hebben er niet voor niets al jaren een kantoor”, verklaart Dave. “Bovendien kun je in een huiselijke setting met meubels het verschil maken in een interieur en dat is wat wij willen.” Mike: “We hebben eerst onderzocht of onze ideeën kans van slagen hadden, dat was het geval, vervolgens hebben we het bedrijf omgebouwd van business-to-business naar business-to-consumer, we hebben ook een klantenservice gebouwd, en toen dat allemaal was geregeld zijn we in 2016 gestart.”

'Wij willen graag ook in Weesp aan de weg timmeren'

Stoelen

Dami Living begon met stoelen. Dave: “Stoelen hebben boven andere meubelstukken als voordeel dat ze relatief makkelijk en vaak worden vervangen en dat je ze kunt aanbieden in een interessante prijsrange. En omdat wij de meubels zelf ontwerpen, zijn ze ook echt uniek.” Vanaf het begin liep het goed en dat gaf de twee een enorme kick. “Je bedenkt iets, laat dat ontwerpen en als je dan merkt dat andere mensen mooi vinden wat jij bedenkt en dat je er nog lekker op zit, man, dat geeft een heel goed gevoel.”

Ontwerpen

Vooral ontwerpen vinden ze leuk. Mike: “Wij zijn geen ontwerpers, maar we weten heel goed wat we willen. Daar maken we een schets van en dat wordt gekneed en bijgewerkt tot we een stoel hebben die helemaal naar onze zin is, met natuurlijk een optimaal zitcomfort. Waar een goede stoel aan moet voldoen in onze ogen? Je moet er niet alleen een uur op kunnen zitten om te eten, maar je moet er ook uren op kunnen doorbrengen om na te tafelen. Daarnaast moet het een eyecatchter zijn in het interieur, de prijs moet vriendelijk zijn – onze stoelen kosten rond de 160 euro – en natuurlijk met bewezen kwaliteit.”

Range is uitgebreid

Inmiddels is de range uitgebreid en kun je bij Dami Living onder andere ook barkrukken, fauteuils, bijzettafels, schoenenrekken (die tevens dienst doen als zitmeubel) en sinds 2020 eikenhouten salon- en eettafels op maat en in elke gewenste kleur laten maken. “We beschikken over een productieafdeling honderd meter verderop waar we alle mogelijke tafels en uiteraard eveneens van eigen ontwerp zelf vervaardigen. Klopt, we hebben ook bankstellen, maar die maken we niet zelf. Omdat we een uitgebreider aanbod willen laten zien, presenteren en verkopen we ook bankstellen van derden.”

Pampuslaan 145

Het bedrijf was gevestigd in Hilversum, maar zit sinds 2017 aan de Pampuslaan 145 in Weesp. Dave: “In Hilversum zaten we in een kantoorpand met eronder een garage en het magazijn was elders. We hadden daar ook geen plek voor een showroom, we hebben niets met Hilversum en wonen er niet en er was geen groeipotentie. Kortom, er waren allerlei redenen om iets anders te zoeken dat wel bij onze ambities past. En dat hebben we hier gevonden.”

Showroom

Het bedrijf is primair een webshop, maar in Weesp is er precies zoals ze wensten wel een showroom. Mike: “Klanten vinden ons doorgaans via internet en weten precies wat ze willen. Maar met een stoel wil je ook zeker weten dat-ie echt goed zit en dat is de functie van de showroom: ervaren of wat je denkt ook klopt. Maar het mag natuurlijk ook andersom: je kunt ook meteen in de showroom zoeken en daarna bestellen. Als je maar wel van tevoren belt voor een afspraak.” Dat de showroom niet op een zichtlocatie betreft, is volgens hen geen probleem. “Natuurlijk wil je dat liever, maar dat vind je niet in combinatie met een groot magazijn.”

De broers zijn goed op weg, maar zijn er nog lang niet. Ze streven naar, zo leggen ze uit, one-stopshopping voor alles in en rond het huis. “We hebben op dit moment al een paar tuinstoelen, maar dat is heel beperkt en daar gaan we ons nu op richten”, vertelt Mike over de primaire ambities. 

Consumenten en B2B

DamI Living richt zich bij dit alles primair op de consumentenmarkt, maar inmiddels dijt ook de B2B steeds verder uit. Dave: “Van origine zijn we een B2B-bedrijf. Dat hebben we min of meer losgelaten, maar het begon te knagen, temeer daar steeds meer ondernemers vroegen of ze ook bij ons terecht konden. Daar zijn we in coronatijd goed over gaan nadenken en we kwamen tot de conclusie dat we ook die kant weer op wilden.” Dave licht toe: “Het verschil in beide verkoopkanalen zit niet in de producten, want die zijn dezelfde, maar zit in het proces. En ook dit loopt goed. We hebben onder andere verschillende restaurants ingericht met onze stoelen en tafels. Een groot voordeel daarbij is dat wij alles kunnen leveren zoals de klant dat wil. Is de huiskleur van een restaurant pimpelpaars, dan leveren wij pimpelpaarse stoelen. En datzelfde geldt voor de tafels. Onze eigen productiecapaciteit staat daar garant voor.”
Mike: “Maar onze tafels en stoelen kunnen natuurlijk ook heel goed dienst doen als vergadertafel. Bedrijven die dat willen kunnen zeker ook bij ons terecht. Graag zelfs.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding