Afbeelding
Foto: eyetronic - Fotolia

De geldkraan is open

Amsterdam kent verschillende subsidies voor ondernemers. We noemen een paar belangrijke.

Gevelverduurzaming Nijverheidslaan

Heb je een bedrijfspand op het bedrijventerrein aan de Nijverheidslaan en plannen om de gevel of je voorterrein te verduurzamen, te verbeteren of te renoveren? Dan kom je misschien in aanmerking voor een bijdrage. De gemeente Amsterdam vindt een gezond bedrijventerrein met een goede uitstraling namelijk van groot economisch belang.

Compensatie kleine ondernemers met energieregeling

Deze compensatie is eenmalig vanwege de gestegen energiekosten en komt uit het steunpakket voor het MKB. Ondernemers worden tevens geholpen om hun bedrijf te verduurzamen via een energiescan. Daarmee kun je inzicht krijgen in alle besparingsmogelijkheden. Een hoge energierekening wordt meestal niet alleen veroorzaakt door hoge energieprijzen, maar ook door slechte isolatie of energieslurpende apparaten.
Er zijn uiteraard wel voorwaarden aan verbonden. Je hebt als ondernemer minimaal twee en maximaal tien werknemers, je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en je bent gevestigd in Weesp of Driemond. De tegemoetkoming bedraagt minimaal € 1.000,- en maximaal € 5.000,-. Hoeveel subsidie je precies krijgt is afhankelijk van je energiekosten. Maar tot en met 28 februari 2023 kon je deze subsidie nog aanvragen.

Subsidie Gebiedsgebonden ondernemersinitiatieven

Deze subsidie houdt in dat ondernemersverenigingen, waaronder BIZ-verenigingen (een bedrijveninvesteringszone (BIZ) is een afgebakend gebied waarbinnen ondernemers samen investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving), subsidie kunnen aanvragen voor initiatieven gericht op het verbeteren van het economisch functioneren van het gebied. Dit is bijvoorbeeld een winkelgebied of een bedrijventerrein. In deze zone betaal je samen met andere ondernemers voor de werkzaamheden om het gebied te verbeteren. De activiteiten in de BIZ zijn een aanvulling op die van de gemeente. Wanneer er geen ondernemersvereniging actief is in het gebied kun je met meerdere ondernemers samen gedurende maximaal één jaar de subsidie aanvragen. In dit geval over­leg je ook een on­der­te­ken­de ver­kla­ring waar­uit blijkt dat in het ge­bied vol­doen­de draag­vlak be­staat voor het ge­bieds­ge­bon­den on­der­ne­mers­ini­ti­a­tief. Het maximumbedrag is 3.300 euro per activiteit, plus een vast bedrag van 15 euro per lid van de ondernemersvereniging of bijdrageplichtige van de BIZ.

Straatmanagement en parkmanagement

Ondernemersverenigingen (waaronder BIZ-verenigingen) kunnen ook subsidie aanvragen voor de inzet van straatmanagement en parkmanagement. Het doel van deze subsidieregeling is het economisch functioneren van winkelgebieden en bedrijventerreinen duurzaam te versterken en in stand te houden door subsidie te verlenen voor de inzet van straatmanagement en parkmanagement door de ondernemersvereniging. Wat wordt daarmee bedoeld? Je kan deze subsidie bijvoorbeeld inzetten voor het ver­be­te­ren van de open­ba­re ruim­te van het win­kel­ge­bied, het ver­gro­ten van de leef­baar­heid en vei­lig­heid of het in stand hou­den van de op­ge­bouw­de sta­tus van het win­kel­ge­bied. Dit zijn een aantal voorbeelden, maar er zijn nog heel veel andere mogelijkheden om deze subsidie voor in te zetten.

Verdere informatie

Om alle subsidies, mogelijkheden, voorwaarden, aanvullende informatie etc. eens goed door te nemen kun je alles nalezen en de benodigde documenten vinden via www.amsterdam.nl/subsidies/subsidies-stadsgebied-weesp.