Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Nieuwe units Nijverheidslaan

Jarenlang is er gehakketakt over het braakliggende terrein aan de Nijverheidslaan, maar nu is er eindelijk een plan dat de eindstreep gaat halen. Er komen geen woningen, maar het bedrijfsverzamelgebouw Weesperspoor, dat het tweelingbroertje wordt van De Weesperpoort dat aan de overkant van de weg staat.

Lange tijd was het braakliggende terrein aan de Nijverheidslaan een desolaat ogende jungle waar geen onderhoud werd gepleegd. Millennials weten niet beter dan dat hier niets is, maar oudere Weespers herinneren zich vast nog rubber- en plasticfabriek Weesp Plastics die hier van 1935 tot eind jaren negentig was gevestigd. Tot 1985 werd er productie gedraaid, daarna dienden de gebouwen alleen nog als opslag en kantoorruimte, totdat het bedrijf failliet ging. Voor die tijd was hier trouwens de gasfabriek gevestigd, maar de generatie die zich dat nog kan herinneren, is nagenoeg uitgestorven.

Verschillende plannen

Na de nodige saneringswerkzaamheden zijn er voor het terrein verschillende plannen geweest, maar niet één haalde de meet. Halverwege vorig jaar kwamen de ontwikkelingen echter ineens in een stroomversnelling toen Rijn & Vecht Projectontwikkeling uit Breukelen een bod deed op het terrein, dat eigendom was van projectontwikkelaar Weesperwerf CV, een samenwerking van de bouwbedrijven Blauwhoed en Aalberts Ontwikkeling. Dat leidde tot de verkoop.

Het succes van De Weesperpoort is de opmaat voor deze ontwikkeling. De veertien bedrijfseenheden en acht kantoren op de tweede verdieping hier waren in no time verkocht en toen Maarten Rövekamp, directeur van Rijn & Vecht Projectontwikkeling, er lucht van kreeg dat er te praten viel over de koop van de grond ertegenover was hij direct enthousiast. "Dit is namelijk een unieke kans om in Weesp een nieuw bedrijfsverzamelgebouw te bouwen. Waarom uniek? Grond is sowieso schaars in Weesp, daarbij heeft dit terrein een prima oppervlakte, het is gelegen op een bedrijventerrein waar we al een soortgelijk gebouw en dus ervaringen hebben en het is dicht bij het station.”

Investeren

Er is nóg een reden voor het succes: de vraag in Weesp naar dit soort betaalbare bedrijfsunits is groot. Daarover zegt Ingrid Kikkert, makelaar bij Van Lonkhuizen Makelaars: “De fusie met Amsterdam en de komst van Weespersluis hebben hieraan bijgedragen. Daardoor zijn in Weesp veel jonge, hoogopgeleide zzp’ers en kleine ondernemers komen wonen die veelal aan huis werken. Van hen wil een aantal graag investeren in betaalbare kleinschalige bedrijfs- en kantoorruimte met opslagmogelijkheden en daar voldoet dit aan. Er is een lijst met nu ongeveer 160 ondernemers die kenbaar hebben gemaakt hier iets te willen kopen, onder wie een aantal die bij De Weesperpoort hebben misgegrepen.”

Dichtbij Nesland

Weesperspoor zal in totaal 28 bedrijfseenheden tellen, waarmee het iets groter wordt dan De Weesperpoort, maar niet veel groter. Het nieuwe verzamelgebouw komt dicht bij Nesland en een deel van de grond blijft ongebruikt. De ondernemers die hier komen, weten zich verzekerd van een in baksteen uitgevoerd markant gebouw dat voldoet aan de duurzaamheidseisen van tegenwoordig, met parkeergelegenheid op eigen terrein en vrij om te koppelen en in te delen naargelang de bedrijfsbehoeften. De verwachting is dat, net als aan de overkant, vooral zakelijke dienstverleners interesse hebben. Rövekamp: "Ja, het maakt ons zeker wat uit aan wie we verkopen. Het streven is dat we een substantieel aantal units verkopen aan eindgebruikers en een minder groot aantal aan beleggers, net zoals bij De Weesperpoort.”