Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Eindelijk rijden over nieuwe ontsluitingsweg

Nog een paar dagen ‘billenknijpen’ en dan is het gedaan met de steeds langer wordende files in de ochtendspits op de Korte Muiderweg en Leeuwenveldseweg. Als er niets meer tegenzit, wordt namelijk op 27 maart eindelijk de Waterlinie, de nieuwe ontsluitingsweg die aansluit op de A1, in gebruik genomen. Negen vragen over de Waterlinie beantwoord.

Eindelijk gaat de Waterlinie open, maar dat zou toch veel eerder zijn?

Klopt, er is namelijk de laatste jaren nogal gejongleerd met het moment van ingebruikname. Eind 2021 bijvoorbeeld klaagde ondernemersvereniging IVW al over de vertraging. Op een gegeven moment ging het richting oktober 2022, maar ook daar kwam weer een kink in de kabel en werd het moment op eind april dit jaar gezet.

Was niet ooit vastgesteld dat de Waterlinie in gebruik zou worden genomen bij de overhandiging van de sleutels aan de 840ste woning in Weespersluis?

Dat klopt. In eerste instantie was de datum gekoppeld aan het afgeven van de vergunning van de duizendste woning in de nieuwbouwwijk, maar ontwikkelingsmaatschappij GEM Bloemendalerpolder heeft daar in overleg met de gemeente de sleuteloverhandiging van gemaakt. Dat is logischer, want pas dan heb je mensen die gebruik willen maken van een ontsluitingsweg, betoogde Fred Langeslag van de GEM deze week bij de bestuurscommissie.

Hoe komt het dat de oplevering zo vaak is uitgesteld?

Ook dat vertelde Langeslag afgelopen dinsdag. Zijn verhaal komt erop neer dat er veel tegenzat. Om te beginnen was Rijkswaterstaat bij de aanleg van de vernieuwde A1 vergeten een afslag naar Weesp te maken. Vervolgens werd het besluit tot aanleg genomen, waarna moest worden onderzocht in hoeverre de toen nog naamloze weg problemen zou geven met een gasleiding en een hoogspanningsleiding in de Bloemendalerpolder. Daar kwam overheen dat de grond in de polder op sommige plaatsen veel te slap is. In plaats van de geplande vijf meter zand moest er op een aantal plekken acht meter zand worden aangebracht. Ook een aantal bezwaarprocedures tegen de aanleg hebben niet echt meegeholpen.

Maar goed, we kunnen er nu dus een maand eerder gebruik van maken. Waar is dat aan te danken? 

We hebben te maken gehad met een zachte winter, waardoor er gewoon kon worden doorgewerkt en dat scheelt een maand in oplevering.

Zijn we vanaf 27 maart dan meteen van de files op met name de Korte Muiderweg af?

Daar is grote kans op. Met name door de oplevering van de woningen die vanaf de Korte Muiderweg moeten worden bereikt – en waarvoor een extra verkeerslicht is geplaatst - is het fileleed vooral in de ochtend niet te overzien. Ervan uitgaande dat de meeste Weespers de nieuwe weg gaan gebruiken, zal daar nu waarschijnlijk een einde aan komen.

Verschuiven de fileproblemen nu naar andere plekken?

Dat zal de tijd leren. Hoe dan ook zijn er wel locaties waar aandacht voor moet zijn. Bijvoorbeeld: het meeste verkeer dat Weesp uit gaat zal gebruikmaken van de Amstellandlaan en Hogeweyselaan. Daar is het nu al druk en het wordt er dus veel drukker. Het is de vraag hoe dat gaat lopen. Het alternatief is Weesp verlaten door de Bouhuijstunnel en dan linksaf op de rotonde, maar of dat beter is, zal blijken.

Is de Waterlinie waar we vanaf 27 maart overheen kunnen rijden meteen ook de Waterlinie die het altijd blijft?

Niet als het aan ondernemersvereniging IVW ligt. De IVW heeft bij de bestuurscommissie stadsgebied Weesp gevraagd of er bij de nieuwe ontsluitingsweg de Waterlinie een overnachtingsplaats met faciliteiten voor vrachtwagens kan komen.

Wordt de ingebruikname van de Waterlinie nog gevierd?

Er staat bij het ter perse gaan van dit blad nog niets op stapel, maar portefeuillehouder Tineke Booij van Weespersluis zinspeelde dinsdag op een feestelijk moment.

Tot slot: klopt het dat fietsers inmiddels weer gebruik kunnen maken van het pad langs de spoordijk?

Klopt helemaal, sinds twee weken is het fietspad weer in gebruik.

Afbeelding