Koen Horseling
Koen Horseling Koen Horseling

Ben ik voldoende energie-intensief?

Het mkb heeft last van de gestegen energieprijzen, zeker wanneer er voor de bedrijfsvoering veel energie wordt verbruikt. Vanaf 21 maart a.s. is het mogelijk compensatie aan te vragen via de TEK-regeling. TEK staat voor Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief MKB. Er kan, met terugwerkende kracht, compensatie aangevraagd worden van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. 

In het kort

TEK is een tegemoetkoming voor energie-intensieve mkb-ondernemingen. Je bent energie-intensief als de energiekosten minimaal 7% van de omzet over 2022 bedragen. Verder mag je maximaal 250 personeelsleden op de loonlijst hebben staan, daarnaast maximaal € 50 miljoen jaaromzet draaien en/of een balanstotaal hebben van maximaal € 43 miljoen. 

Kom ik in aanmerking?

Je dient zelf te berekenen of je voldoende energie-intensief bent. Gaat er minimaal 7% van de omzet op aan energielasten? De hoogte van de energielasten wordt vastgesteld met modelprijzen voor gas en elektriciteit uit 2022. Voor gas is vastgesteld € 2,41 per m3 en voor elektriciteit € 0,59 per kWh. RVO hanteert een standaardjaarverbruik voor gas en elektra, deze informatie verstrekt de netbeheerder. RVO streeft ernaar binnen 8 weken een voorschot uit te betalen. Het voorschot bedraagt maximaal 50% van het totaal aan subsidie. Zodra de berekening door RVO definitief is vastgesteld, volgt de andere 50%.

Hoeveel bedraagt de tegemoetkoming?

Je ontvangt alleen subsidie als de door jou betaalde bedragen hoger zijn dan de drempelprijzen 2023, dit is € 1,19 per m³ voor gas en € 0,35 per kWh voor elektriciteit. Ook geldt een maximumbedrag. Betaal je meer, dan is het meerdere voor eigen rekening. De maximumbedragen zijn € 3,19 per m³ voor gas en € 0,95 per kWh voor elektriciteit. De subsidie bedraagt vervolgens maximaal 50% van de betaalde tarieven tussen het drempelbedrag en het maximale tarief. Per saldo ontvang je dus nooit meer dan € 1,00 per m³ per gas en € 0,30 per kWh elektriciteit. De compensatie wordt vervolgens verlaagd met de tegemoetkoming die is verkregen door het prijsplafond en de € 190 energiecompensatie over de maanden november en december 2022. De energie die eventueel wordt teruggeleverd, wordt van het standaardjaarverbruik afgetrokken.
Ondanks de vele voorwaarden is het voor bepaalde ondernemers een interessante regeling. Er wordt maximaal € 160.000 subsidie verstrekt per onderneming c.q. groep.
Om straks een soepele aanvraag te kunnen doen is het goed om te weten dat een E-herkenning niveau 3 nodig is. Voor de zzp'er of eenmanszaak kan er ook van DigiD gebruik worden gemaakt. Aanvragen kunnen worden gedaan via www.RVO.nl.