Afbeelding
Foto:

Kinderen uit groep 7 maken kennis met het lasapparaat bij Souverein Metaal

Souverein Metaal is sinds kort gastheer voor Metal Skills Kids. In maart zijn de eerste workshops gehouden in de werkplaats met als doel om kinderen uit Weesp en omgeving enthousiast te maken voor techniek. In totaal 32 kinderen uit Weesp kamen er op af.

Souverein Metaal is opgericht in 1987 door Harry Souverein, met als werkzaamheden lassen en frezen, kortom, met wat in het algemeen metaalbewerking wordt genoemd. Harry, een markante persoonlijkheid en een echte vakman op zijn gebied (het liefst maakte hij alles zelf), overleed onverwacht in 2021 en een van zijn nalatenschappen is een gezond bedrijf dat sinds 2001 is gevestigd aan de Flevolaan. Harry’s dochter Jeske en haar man Joram besloten de zaak voort te zetten. Dat doen ze voortvarend en met succes.

Lastig mensen vinden

Momenteel zijn er negen medewerkers en uitbreiding met één of twee wordt toegejuicht. Probleem is echter dat het ook in deze sector lastig is om mensen te vinden. Dat komt doordat veel jonge mensen niet meer kiezen voor een technisch vak. Een technisch vak wordt door veel kinderen (en ook door de ouders) veelal gelinkt aan zwaar en vies werk en daar zijn steeds minder jongeren voor te porren. Het gevolg is dat de technische branche zwaar onder druk staat bij het vinden van nieuw talent.

Op het netvlies

Om techniek weer op het netvlies te krijgen van de nieuwe generatie, zijn er allerlei programma’s op poten gezet. En omdat nog steeds geldt dat jong geleerd oud gedaan is, bestaat er ook het programma Metal Skills Kids. Hierbij maken kinderen in groep 7 van de basisschool in een workshop kennis met technische bedrijven. Sinds maart heeft Souverein Metaal zich hier enthousiast bij aangesloten.

Vonkje van techniek

Nu is een leeftijd van 10 of 11 jaar (zo oud ben je in groep 7) erg jong om je bezig te houden met je toekomst. Dat beseft Jeske Souverein natuurlijk best. Maar aan de andere kant is het met de huidige personeelsschaarste wél belangrijk om ‘het vonkje van techniek' zoals zij het omschrijft, zo vroeg mogelijk te laten opflikkeren. "Hoe jonger we ze laten kennismaken met de mooie kanten van ons vak, hoe groter de kans dat ze een opleiding willen volgen in techniek. Bovendien hebben ze in groep 8 al zoveel andere dingen aan hun hoofd dat groep 7 de beste optie is”, verklaart ze.

32 kinderen

De kinderen mochten op school aangeven of ze gebruik wilden maken van het aanbod van Souverein Metaal. Niet iedereen is immers gecharmeerd van lassen en frezen. Uiteindelijk maakten 32 kinderen uit Weesp verdeeld over twee dagen hier gebruik van. Onder hen gelukkig ook een aantal meisjes, want naast de roep om ‘handjes’ in het algemeen is meer meiden in de techniek niet voor niets een van de doelen van dit soort programma’s.

Metal Skills Kids onderscheidt zich door de leeftijd waarop het zich richt en door de beleving die de kinderen tijdens een dagje proefdraaien meemaken. De kinderen nemen namelijk niet alleen een kijkje in het bedrijf, maar gaan echt aan de slag. De workshops startten met een korte presentatie over het bedrijf. Vervolgens hesen de kinderen zich in werkkleding voor allereerst een rondleiding om daarna in groepjes onder leiding van volwassen begeleiders serieus aan het werk te gaan.

Een ‘marshmallow-oventje’

De kinderen maakten eerst een eigen werkstuk en daarna werkten ze samen aan een groepswerkstuk. Individueel werd een eigen ‘marshmallow-oventje’ in elkaar gezet en het groepswerkstuk betrof het geraamte van een T-REX of tarantula. “De kinderen werkten samen, puzzelden met de verschillende onderdelen, moesten tekeningen lezen en uiteindelijk lassen met een echt lasapparaat. We zien dat vooral de laswerkzaamheden indruk maken”, aldus Souverein.

Wat Jeske Souverein betreft blijft het niet bij de twee workshops die in maart zijn gehouden. “Wij zijn van plan om dit 1 à 2 keer per jaar te gaan doen om uiteindelijk meer kinderen kennis te laten maken met techniek in de hoop dat deze workshop ‘bekend en bemind’ maakt.”

Afbeelding
Afbeelding