Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Nijverheidslaan wordt mooier, groener en 30 km/uur-zone

Verdwijnt het GAD-scheidingsstation aan de Nijverheidslaan nu wel of niet op termijn? Door een onduidelijke tekst in een verslag van een informatiebijeenkomst blijft dit boven de markt hangen. In elk geval wordt het er wel mooier op nu de tweede fase van een verbeteringsplan in de pijplijn zit.

Deze week praatte de bestuurscommissie stadsgebied Weesp over de herinrichting van de Nijverheidslaan. Daar schrijven we hieronder over, maar niet voordat we melding hebben gemaakt van de onduidelijkheid die er is over het scheidingsstation van het GAD. Onduidelijkheid die wordt gevoed door verslagen van twee eerdere informatiebijeenkomsten over de herinrichting van fase 2 van de Nijverheidslaan. Fase 1 betrof de entreeweg en is een gepasseerd station.

In eerste instantie had het GAD tijdens een informatiebijeenkomst laten weten, en zo kwam het ook in notulen terecht: ‘Het GAD geeft aan dat het scheidingsstation over twee jaar niet meer aanwezig is op het bedrijventerrein en dat de grond eigendom van Weesp/Amsterdam is.’

Geen correcte weergave

Dat was geen correcte weergave bleek later, waarna er een correctie heeft plaatsgevonden op de notulen. De letterlijke tekst die nu in het verslag staat, luidt aldus: “[...] (de naam van de betrokkene die dit heeft gezegd is vanwege privacyoverwegingen geschrapt-red.) geeft aan dat dit niet correct is genoteerd. Het eigendom van de grond en de opstallen worden over twee jaar overgedragen aan Amsterdam. Het is mogelijk om e.e.a. eerder over te dragen, waarmee mogelijk een aantal issues opgelost kunnen worden binnen het plangebied. Daarbij is de suggestie gedaan om deze functie binnen dit plangebied op te heffen en te verplaatsen naar de huidige voorziening die reeds aanwezig is bij Driemond. De Regio is bereid om hier het gesprek over te voeren indien de voorwaarden uit de huidige afspraken wordt nagekomen.”

Opheldering

Er wordt geen uitleg gegeven wat er met ‘een aantal issues’ wordt bedoeld en ook is niet helder op welke ‘voorwaarden uit de huidige afspraken’ wordt gedoeld, maar wat hier tussen de regels te lezen is: er is momenteel geen sprake van dat het scheidingsstation verdwijnt, maar helemaal van de baan is het zeker niet. Voor Mathijs Petri van de WSP was deze ambtelijke zinsnede aanleiding om opheldering te vragen aan portefeuillehouder Jan van der Does (GroenLinks). Die antwoordde net als eerder stellig dat er van verplaatsing naar Driemond geen sprake is. Of hiermee de kous af is, zal de toekomst leren. In Driemond is momenteel overigens geen scheidingsstation, maar dat terzijde.

Nieuwe inrichting

De ondernemers aan de Nijverheidslaan en de bezoekers van de bedrijven en instellingen mogen zich intussen verheugen op een nieuwe inrichting. Nadat eerder de toegangsweg is aangepakt (fase 1) is het nu tijd voor fase 2: de afslag naar het scheidingsstation en Karwei en de weg na de knik ter hoogte van nummer 14. Dat worden - als de plannen niet bedriegen - mooie wegen. Rustige wegen ook, want de snelheid wordt teruggebracht. De Nijverheidslaan wordt namelijk een 30 km/uur-zone. Daar wordt de weg op ingericht, maar vanwege het zware verkeer komen er geen verkeersdrempels. Wel komen er fatsoenlijke trottoirs langs één kant van de weg en bij de Karwei gaat het aantal parkeerplaatsen omhoog van de huidige 20 naar 26. Wat onmogelijk wordt, is dat bezoekers van Karwei even de auto kunnen parkeren langs de kant van de weg: alleen de parkeerplaatsen worden plekken waar auto’s kunnen worden geparkeerd.

Groener

De Nijverheidslaan wordt niet alleen mooier en de wegen breder (6 meter), maar het bedrijventerrein wordt ook groener. In fase 2a (de afslag naar Karwei) worden nieuwe bomen geplant in de berm langs de sloot. Vanwege het enorme aantal kabels en leidingen in de andere wegen komen daar geen bomen. Er worden in de openbare ruimte geen bomen verwijderd en de nieuwe bomen krijgen grondverbetering. Er wordt nog onderzocht of de grondverbetering ook bij bestaande bomen toegepast kan worden. Verder komt er nog het nodige groen bij in de vorm van bloemrijk gras. 

Afbeelding