Afbeelding
Foto: Brian Elings

'Het is mijn ideaal om zo veel zonnestroom op te wekken dat alle bedrijven ervan kunnen profiteren'

Irmelin Waalkens zich met Gooi op Groen in om bedrijven en bedrijventerreinen toekomstbestendig te maken. Ze zet zich onder andere in voor de zogeheten Smart Grid in Weesp.

Samen met haar man Peter richtte Irmelin Solarclarity op, de internationale groothandel in zonne-energieproducten en -batterijen uit Weesp. “Peter heeft het 15 jaar geleden bedacht. Ik zou een paar maanden helpen, maar dat is uiteindelijk tien jaar geworden. We begonnen ooit in de woonkamer van ons huis en daarna zijn we wel vier keer verhuisd naar verschillende locaties op het industrieterrein, om steeds verder te kunnen groeien.”

Allrounder

“In het begin deden Peter en ik alles met z’n tweeën. Maar er kwamen steeds meer rollen bij, we namen mensen aan. Ik ben opgeleid als bedrijfskundige, ik ben dus een allrounder. Ik heb langzaamaan steeds meer van mijn taken overgedragen aan specialisten. Als laatste heb ik vier jaar geleden mijn HR-functie overgedragen en toen ben ik gestopt bij Solarclarity.” Irmelin glimlacht melancholiek.

Moeilijk

“Dat was moeilijk hoor, om zomaar uit het leukste bedrijf van Nederland weg te stappen. Maar het was echt nodig. Het bedrijf groeit zo hard, het moest verder professionaliseren. Daarbij waren Peter en ik bijna dag en nacht aan het werk, dat was niet goed.”

Projectadviseur

Natuurlijk is zij de duurzaamheidsgedachte trouw gebleven. Bij Gooi op Groen is Irmelin projectadviseur voor de energietransitie. “We helpen bedrijven en bedrijventerreinen te verduurzamen. Dat is nodig, omdat we nu al vastlopen op het elektriciteitsnet en de energievraag de komende jaren alleen maar groter wordt. Daar moeten we slimmer mee omgaan. Dus als er te weinig stroom is: minder verbruiken of stroom uit batterijen halen. En als er veel stroom beschikbaar is, auto’s en batterijen opladen.”

Grote Daken Plan

Irmelin werkt samen met twee andere adviseurs met Gooi op Groen. “Ik kwam in aanraking met Wim Schaap, de oprichter van Gooi op Groen. Hij had een Grote Daken Plan ontwikkeld om sneller meer zonnestroom op grote daken te krijgen. Toen bedachten we dat we onze expertise konden bundelen om daarmee bedrijven en bedrijventerreinen te helpen met dezelfde kennis. Zo kunnen we het hele Gooi op groen zetten. En verder dan het Gooi, want we zijn ook bezig in Amsterdam, Lelystad en bijvoorbeeld op het Media Park in Hilversum.”

Best een kick

Ook in Weesp zet Irmelin zich samen met de IVW in om het bedrijventerrein toekomstbestendig te maken, met onder andere zonnepanelen. “Het is mijn ideaal om zo veel zonnestroom op te wekken op het bedrijventerrein dat alle bedrijven ervan kunnen profiteren en dat het uiteindelijk zelfs mogelijk is dat de inwoners van Weesp daar goedkoop hun auto kunnen opladen.”

Ze bekent dat het haar best een kick geeft om opnieuw te kijken naar de energieplanning van een bedrijventerrein en vervolgens te bewijzen dat het beter en duurzamer kan. “Door het domme elektriciteitsnet slim te maken, is er veel winst te behalen en kun je zelfs CO2 reduceren, want elektrisch rijden wordt veel aantrekkelijker op die manier.”

Idealistische toekomstplannen

Ook voor Weesp Duurzaam heeft Irmelin idealistische toekomstplannen. “Ik zou graag geld genereren voor het armoedefonds, voor mensen die te maken hebben met energiearmoede. Dat zou ik willen doen door de niet-benutte dakdelen van bedrijven vol te leggen met zonnepanelen. Het geld dat deze duurzame energie oplevert, zou dan naar de energiearmoede gaan.”

‘Niet met het vingertje wijzen’

De Weespse legt uit dat ze zich hiermee bezighoudt met oog op de toekomst. “De volgende generatie kijkt naar ons en vraagt zich af hoe we het zover hebben kunnen laten komen. Ik wil – en dat geldt ook voor Peter – er alles aan gedaan hebben om te helpen met een oplossing voor het klimaat en het energieprobleem en om dat probleem in elk geval niet groter te maken.”

Natuurlijk is ze zelf ook niet heilig, voegt ze snel toe. “Hoewel ik het liefst met de trein of elektrische auto op vakantie ga, ben ik toch vorige week nog met het vliegtuig op vakantie geweest. Met het schaamrood op de kaken, dat wel. Wat ik bedoel te zeggen: ik wil niet met het beschuldigende vingertje wijzen. Ik ben een idealist, maar ook een realist. Dus ik snap ook wel dat niet iedereen op fietsvakantie gaat en koud doucht.” Lachend voegt ze toe: “Hoewel ik dat laatste zeker aan iedereen kan aanbevelen.”

Dit is een samenvatting van een uitgebreid portret dat eerder op WeesperNieuws Extra stond.

Afbeelding