Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Oldenburger fietsspecialist moet met tegenzin plaatsmaken voor NS

Een icoon verdwijnt op 24 april uit het straatbeeld: Oldenburger fietsspecialist aan het station gaat weg. Er komt een onbewaakte fietsenstalling die wordt beheerd door de NS.

Binnenkort neemt de NS de ruimte van Oldenburger, naast een fietsenwinkel ook een bemande fietsenstalling, over om er een onbemande, geautomatiseerde stalling van te maken. “Ze willen graag één organisatie die alle stationsstallingen beheert”, zegt bedrijfsleider Henk schouderophalend. De wijze waarop Oldenburger voor het blok wordt gezet noemt hij ‘op z’n zachtst gezegd niet heel netjes’. “Ze zeggen dat ze het zelf beter kunnen, maar dat moet ik nog zien.”
“Het is ook veiliger als er iemand zit”, vervolgt hij. “Want je weet toch hoe dat gaat in onbewaakte fietsenstallingen? Daar wordt gejat, daar gebeuren dingen die niemand ziet, en niemand die handhaaft.”
Aan de gebroeders Oldenburger, de eigenaren van de winkel, heeft het volgens Henk niet gelegen. “Ze hebben zeven jaar geprocedeerd, tot aan de Hoge Raad aan toe, om dit tegen te houden. Ze hebben er echt alles aan gedaan, ook voor het personeel.” Maar er is niets meer aan te doen. Op 24 april moeten ze eruit.

In oktober zou hij zijn veertigste dienstjaar bij Oldenburger volmaken, vertelt de vestigingsmanager. Maar dat zit er nu niet meer in. Wat hij dan gaat doen? “Ik ga voorlopig officieel mee over. Ik laat het allemaal wel even op me afkomen, het kan altijd wel een keer goedkomen. Ik heb ogen in mijn voorhoofd, dus ik kijk maar vooruit.”

Een klant duwt haar fiets langs de balie. "Balen, Henk”, klinkt het sympathiek. "Het is hartverwarmend, wat er allemaal op me afkomt”, sluit Henk af. Zo veel reacties, dat doet echt heel veel goed. Het is voor hem een troost om te merken dat ze voor zo veel mensen zo veel hebben betekend. "We zijn dan met z'n allen toch heel succesvol geweest.” Het liefst zou hij iedereen zelf bellen, maar dat is niet te doen. Iedereen die hij gemist heeft wil hij nog hartelijk danken voor het vertrouwen van de afgelopen jaren.