De Waterlinie begint linksonder en eindigt bij de A1 geheel rechts (net niet zichtbaar).
De Waterlinie begint linksonder en eindigt bij de A1 geheel rechts (net niet zichtbaar). Foto: Guus Baks

Eindelijk is de
Waterlinie open

De Waterlinie kronkelt zich over een lengte van 3 kilometer door de polder en verbindt de Hogeweyselaan en Leeuwenveldseweg met de A1. Voor veel Weespers is het een stuk sneller.

De Waterlinie is samen met de Provincialeweg aan de andere kant van Weesp de belangrijkste verkeersader voor Weesp richting de A1, Muiden en de Maxis. Dat is mooi. Waarbij de tijd zal leren op welke wegen en kruisingen in Weesp het als gevolg van de opening van de Waterlinie drukker wordt. Hier en daar houden bewoners hun hart vast voor de gevolgen op hun weg, zoals bewoners aan de Martinus Nijhoffstraat, de Amstellandlaan en de Hogeweyselaan. Aan de laatste weg woont weliswaar niemand, maar er zitten wel veel ondernemers.

Bouhuijstunnel

Ook vraagt menigeen zich af hoe de situatie op de gevaarlijkste ronde in Weesp zich gaat ontwikkelen: de rotonde waar de Korte Muiderweg en de Leeuwenveldseweg elkaar bij de Bouhuijstunnel ontmoeten. Nu al spelen zich hier elke ochtend - of zeg eigenlijk maar de hele dag, maar in de ochtend is het altijd extra druk - gevaarlijke taferelen af en in elk geval de ondernemers op de Nijverheidslaan maken zich hier zorgen over.

Niet veiliger

Ondernemer Joop Bos verwoordt dit namens de ondernemers aldus: “Op het moment dat de Korte Muiderweg wordt afgesloten, ontkomt het komende en gaande verkeer van bedrijventerrein Nijverheidslaan niet aan deze rotonde. Dat betekent dat vrijwel alle ongeveer vierhonderd personen die hier werkzaam zijn, plus alle vrachtverkeer van deze rotonde gebruik moet maken. Dat wordt er niet veiliger op, terwijl het nu al een levensgevaarlijke rotonde is. Wat ons betreft is het dan ook zeer raadzaam om voor de afsluiting van de Korte Muiderweg de verkeerssituatie hier aan te passen. Die boodschap willen we graag meegeven aan de gemeente.”

Nu de Waterlinie open is, staan in deze contreien nog meer werkzaamheden aan de weg op stapel, hetgeen de vraag relevant maakt wat de volgorde daarvan wordt. Uit het antwoord van de gemeente op deze vraag: “Na opening van de Waterlinie wordt er een nieuwe rotonde aangelegd op de Leeuwenveldseweg ter hoogte van de kruising met de Fort Veldhuissingel. Parallel hieraan wordt de oversteekplaats op de Leeuwenveldseweg ter hoogte van het Lijsbet Eelantsplein opgehoogd. Deze werkzaamheden zullen naar verwachting in het vierde kwartaal van 2023 afgerond zijn. Hierna wordt de rotonde Bouhuijstunnel aangepakt om de verkeersveiligheid te verbeteren”, laat een woordvoerster weten.

Eind dit jaar

Conclusie: de renovatie van de rotonde bij de Bouhuijstunnel komt op z'n vroegst eind dit jaar aan de beurt. En dan is het maar duimen dat het weer of andere zaken niet tegenzitten, want dan wordt het later. Dat betekent dat het drie jaar heeft geduurd nadat de gemeenteraad van Weesp zich bezorgd boog over de situatie op deze rotonde. Overigens, het is volgens de plannen die nog uit de koker van de gemeente Weesp komen de bedoeling dat de rotonde wordt ingeruild voor een kruising met verkeerslichten.

De volgende vraag is dan wanneer de Korte Muiderweg wordt afgesloten voor snelverkeer. Het antwoord daarop is dat de exacte planning nog niet gereed is, maar de GEM Bloemendalerpolder, de ontwikkelingsmaatschappij van Weespersluis die ook verantwoordelijk is voor de afwaardering van de Korte Muiderweg naar een 30 km/uur-weg, houdt het op ergens in het najaar. Of dan al is gestart met de renovatie van de Bouhuijsrotonde zal dus blijken, maar het wordt een close call.