Kidswereld aan de Herengracht is een van de kinderopvanglocaties in Weesp.
Kidswereld aan de Herengracht is een van de kinderopvanglocaties in Weesp. Foto: WeesperNieuws

Groot tekort in kinderopvang

In Groot Amsterdam is een groot personeelstekort in de kinderopvang. Wanneer kinderopvang over enkele jaren voor werkende ouders bijna gratis wordt, nemen de tekorten aan (pedagogisch) medewerkers kinderopvang naar verwachting verder toe. Dit heeft ook invloed op het personeelsaanbod in andere sectoren. Om de tekorten in de kinderopvang tegen te gaan zijn in de regio verschillende initiatieven opgezet.

Aan het eind van het 4e kwartaal van 2022 stonden in Groot Amsterdam ruim 550 vacatures open in de kinderopvang. Ook is het aantal WW’ers dat ingeschreven staat met het beroep pedagogisch medewerker kinderopvang gedaald tot onder de 100. Dat zijn er minder dan vóór de coronapandemie. Toen werden er nog zo’n 120 WW-uitkeringen verstrekt aan pedagogisch medewerkers kinderopvang.

Het regionale personeelstekort in de kinderopvang heeft ook invloed op het personeelsaanbod in andere sectoren. Kinderopvang is voor veel ouders een belangrijke randvoorwaarde om deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Is er geen kinderopvang, dan zijn ouders minder of niet beschikbaar voor werk.

In Groot Amsterdam zijn verschillende oplossingen bedacht om de tekorten in de kinderopvang tegen te gaan. Het initiatief voor deze oplossingen is genomen door bij de branche betrokken partijen, zoals kinderopvangcentra, onderwijs, UWV, gemeenten en andere overheden.

- Werkzoekenden die interesse hebben in een baan in de kinderopvang kunnen zich aanmelden via de site kinderopvang.amsterdam. Deze site biedt toegang tot vele mogelijkheden op mbo2-niveau voor mensen met en zonder opleiding tot pedagogisch medewerker. 

- Bij het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam vinden werkgevers uit de regio meer informatie over kansen en mogelijkheden in zorg en welzijn via het loopbaanpad Zorg en Welzijn.

- UWV is betrokken bij diverse initiatieven om werkgevers te helpen bij het werven en binden van pedagogisch medewerkers kinderopvang. Er is behoefte aan medewerkers die sociaal vaardig zijn, aandacht hebben voor anderen en kunnen omgaan met diversiteit. Ze moeten daarnaast in staat zijn anderen te begeleiden en bijvoorbeeld spelactiviteiten kunnen organiseren. Werkzoekenden die dit allemaal kunnen, zijn ook te vinden buiten de beroepsgroep. Wanneer er een match is op basis van skills en vaardigheden kan een werkgever kijken hoe de werkzoekende kan worden omgeschoold of bijgeschoold.