Afbeelding
Foto: André Verheul

Toeristen zijn welkom in Weesp, maar niet te veel alsjeblieft

Met de toename van het aantal overnachtingslocaties in Weesp, en de gemeente Amsterdam die probeert het aantal toeristen in de stad zo veel mogelijk te spreiden waarbij Weesp als bezienswaardige ‘buurt’ wordt gepromoot, is de kans groot dat het aantal toeristen in Weesp ook gaat toenemen. Weespers vinden daar wat van. 

De tendens is dat Weespers een beetje toerisme wel gezellig vinden, maar geen behoefte hebben aan hordes toeristen die de stad overlopen. Voormalig wethouder Cor van der Poel vindt toerisme belangrijk voor de stad omdat bezoekers voor levendigheid, gezelligheid en sfeer zorgen, maar er ook voor zorgen dat onze stad geen ‘dode stad’ wordt. “Het is goed voor de economie, voor veel (kleine) winkels en de horeca. Toeristen genieten ook, al wandelend, van onze eeuwenoude stad met cultuurhistorische monumenten en omdat Weesp aan het water ligt geeft dat iets aparts aan onze stad. Er is wel een grote kanttekening te plaatsen: de overheid moet er altijd voor blijven zorgen dat Weesp schoon en beheersbaar blijft en dat Weesp absoluut geen ‘Volendam’ mag worden. Weesp, let op uw saeck!’

Nog een aantal kortere reacties:

- Toeristen; Ik vind het eigenlijk wel genoeg, er hoeft van mij geen plek meer bij!
- Het is zomers al overvol met bootjes en andere toeristen en doordat sommige terrassen moeten inleveren op zitplaatsen kan je als Weesper haast geen terras meer op om een kop koffie te doen of gezellig een borreltje te drinken met vrienden! Mijn mening: er hoeft van mij geen hotel, B&B en andere accommodatie meer bij!
- Weg met het toerisme en alle overlast als bezette parkeerplekken, veel afval en milieuvervuiling, geluidsoverlast, fietsen die de doorgang blokkeren, en toeristen lopen gewoon voorbij blauwe verbodsborden.
- Laat de rolkofferellende maar in Amsterdam blijven. Het is al druk genoeg aan het worden met alle nieuwe vaste inwoners van Weesp.
- Meer toeristen, dat zal echt niet zomaar gebeuren, hoezeer ik ook van Weesp houd. Er is hier voor toeristen niks te zoeken.
- Nee, ik hoop niet dat het megadruk gaat worden zoals in Amsterdam.