De installatie van zonnepanelen op bedrijventerrein Noord.
De installatie van zonnepanelen op bedrijventerrein Noord. Foto: WeesperNieuws

Energietransitie Noord loopt op rolletjes

Het gaat goed met de zogenoemde Energy hub bedrijventerrein Noord die in gang is gezet door ondernemersvereniging IVW. De twaalf zogenoemde koplopers kunnen deze week het vragenformulier invullen waarmee de energiebehoefte in kaart wordt gebracht.

Het ene bedrijf heeft plek zat voor zonnepanelen maar heeft zelf weinig energie nodig, terwijl de buren schreeuwen om meer ‘prik’ maar veel te weinig plek hebben om alle benodigde zonnepanelen te installeren. Wat is er dan niet logischer om te kijken of de een de ander kan helpen. En is er dan geen mooier doel om te kijken of bedrijven in een bepaalde omgeving samen zo veel energie kunnen opwekken om in de totale behoefte te voorzien, zonder dat de grote energieleveranciers eraan te pas komen.

Razendsnel opgepakt

Ziehier de relatief simpele uitdaging van de Energy hub, ook wel Smartgrid genoemd, waar de IVW vorig jaar ambitieus het initiatief voor nam en die razendsnel is opgepakt. Oké, het tij zat met de torenhoge energieprijzen vorig jaar natuurlijk mee – iedereen wilde energie van zon en wind – maar ook de wens om te verduurzamen is bij ondernemers groot.

Alle seinen op groen

Kortom, alle seinen staan op groen en dat heeft de IVW voortvarend opgepakt. Het doel is om  middels een zogeheten Virtual Power Plant (ook wel Zonne-opwekcentrale Weesp genoemd) een slim stroomnetwerk (dit wordt een smart grid genoemd) te ontwikkelen. “Door dit gezamenlijk te doen kunnen we problemen met net-congestie voorkomen én kunnen we een collectieve, duurzame oplossing bieden zodat ondernemers energiekosten kunnen besparen”, aldus wordt de doelstelling van het energieproject omschreven. Uiteindelijk zijn er op Noord drie ‘energielussen’ waarop nu al alle bedrijven zijn aangesloten, en deze infrastructuur kan gebruikt worden voor het “onderling leveren”, vertelt IVW-voorzitter Mario van Dijkhuizen.

Veel gebeurd

Na een presentatie voor de leden eind vorig jaar is er veel gebeurd. Allereerst is contact gelegd met potentiële bedrijven, waarbij gekozen is om te starten met elf zogeheten koplopers. Vervolgens kwam in januari het bericht dat Amsterdam de aanvraag voor een subsidie van 60.000 euro honoreerde. Amsterdam ziet immers ook dat Weesp grote stappen aan het zetten is op het gebied van verduurzaming. Iets later stapte de Rabobank in als cosponsor met een aanzienlijk bedrag. En nu is dan het vragenformulier gereed dat op de speciale website Bedrijventerreinaanpak.nl is kan worden ingevuld.

Van Dijkhuizen: “De ondernemers wordt gevraagd om circa 50 vragen te beantwoorden over onder andere de energiebehoefte nu en in de toekomst, het huidige energielabel en noem verder maar op alles wat met energie te maken heeft."

De vragenlijst is opgesteld door de IVW en Irmelin Waalkens van het groene adviesbureau Gooi op Groen dat actief meewerkt aan het project. Na de inventarisatie kan exact worden berekend welke capaciteit de bedrijven kunnen en willen opwekken en ook hoeveel ze zelf nodig hebben, zodat nauwkeurig kan worden berekend hoeveel energie er over is voor andere bedrijven. 

Wiel uitgevonden

Van Dijkhuizen rekent erop dat na de zomer de vragenronde is afgerond en dat dus duidelijk is welke mogelijkheden er zijn. Alles bij elkaar vertrouwt hij erop dat de Energy hub bedrijventerrein Noord nog dit jaar draait. En dat is snel, want in Weesp wordt het wiel uitgevonden. “Dit is een werkelijke energietransitie en dat is nog nergens in Nederland op deze schaal in gang gezet. We kunnen dus niet leren van ervaringen en het kost veel werk, maar dat geeft niet want het is enorm leuk en uitdagend om dit voor het bedrijfsleven in Weesp  te doen. Bovendien hebben wij aan Gooi op Groen een geweldige partner”, aldus Van Dijkhuizen. 

Meerdere bedrijven

Inmiddels hebben buiten het project om meerdere bedrijven op het bedrijventerrein zonnepanelen laten installeren, waarbij ze niet zelden zijn geholpen door Gooi op Groen. Van Dijkhuizen: “Gooi op Groen helpt ondernemers met alle vragen die er zijn op het gebied van zonnepanelen, zoals over subsidies, de kosten en dergelijke.