Afbeelding
Foto:

Nieuwe hervormingen op de arbeidsmarkt

Minister Van Gennip heeft op 3 april jl. haar plannen om de arbeidsmarkt te hervormen toegelicht. Het doel van de hervormingen is om de verschillen tussen vaste en flexibele arbeidscontracten te verkleinen en oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden terug te dringen. Om dit te bereiken wil de regering de regels voor arbeidscontracten op een aantal punten wijzigen. 

Zo zullen oproepcontracten (nulurencontracten) en min-maxcontracten verdwijnen. Hiervoor in de plaats komt een basiscontract waarin het verplicht wordt om een minimaal aantal uur vast te leggen, ook wel arbeidsomvang genoemd. Voor deze groep werknemers moet dit een stuk zekerheid gaan bieden. 

Aan uitzendkrachten wordt ook meer zekerheid geboden door fase A en fase B te verkorten: 52 weken voor fase A en 2,5 jaar voor fase B. Daarnaast dienen alle arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten gelijkwaardig te zijn aan die van de werknemers bij de inlener. Nu geldt dat slechts voor een deel van de arbeidsvoorwaarden. Uitzendbureaus moeten voor 1 januari 2025 voldoen aan certificeringseisen.

Een andere maatregel is dat de wachttijd in de ketenregeling wordt aangepast van 6 maanden naar 5 jaar. Hierdoor verwacht de regering dat tijdelijk werk ook echt tijdelijk is. Deze langere onderbrekingstermijn zal ook gaan gelden voor uitzendkrachten. Het kabinet schrapt bovendien de huidige mogelijkheid om bij cao af te wijken van duur en aantal contracten in de ketenregeling.

Om te zorgen dat ondernemingen snel kunnen blijven schakelen in tijden van crisis voert het kabinet de Crisisregeling Personeelsbehoud (CP) (voorheen: deeltijd-WW) in. Als werkgever kun je hier aanspraak op maken als je ten minste 20% minder werk hebt over de gehele onderneming. Het is de verwachting dat bedrijven maximaal 6 maanden gebruik kunnen gaan maken van de regeling.

Voor de zzp’er wil het kabinet ook diverse maatregelen doorvoeren om het speelveld tussen werknemers en zelfstandigen gelijker te maken. Zo wordt de zelfstandigenaftrek afgebouwd en wordt de fiscale oudedagsreserve uitgefaseerd. Daarnaast komt er een (verplichte) arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.

Inwerkingtreding?

De bedoeling is, zo gaf minister Van Gennip aan, dat deze zomer bovenstaande hervormingen ter internetconsultatie worden voorgelegd, waarna deze in het voorjaar 2024 aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Alhoewel de wijzigingen nog niet ingaan, is het wel verstandig de ontwikkelingen in de gaten te houden; dat geldt met name als veel gewerkt wordt met oproepkrachten, uitzendkrachten en/of zzp’ers.