Afbeelding
Foto: Brian Elings

'Wij gaan met onze producten voor
het wauw-effect'

Fox Originals aan de Flevolaan produceert jaarlijks honderdduizenden vooral shirts voor merchandising. Dat dit een compleet andere tak van sport is dan kleding voor promotiedoeleinden, legt commercieel directeur Milko Koot uit. Fox Originals bestaat dit jaar 40 jaar, hetgeen een mooie aanleiding is om langs te gaan om het verhaal achter het bedrijf op te tekenen.

Ruime showroom

Achter de gevel van Fox Originals aan de Flevolaan huist een bedrijf met een omvang die dit front niet doet vermoeden. Een ruime showroom is logisch voor een bedrijf in kleding, maar daarachter is een enorme productiehal met onder meer drie zogenoemde zeefdrukcarrousels voor textiel en ook is er een enorm magazijn met stapels vooral t- en sweatshirts. Je ziet in één oogopslag: het gaat hier om grote aantallen.
Dat leert ook de omvang van de payroll: in totaal heeft het bedrijf een slordige vijftig medewerkers die in Nederland en diverse landen in Europa werken. Onder hen vier grafische vormgevers en één stiliste die werkelijk de mooiste creaties maken om op shirts te printen. Want dat is wat hier gebeurt: textielbedrukking.

IJshockey

De start van het bedrijf in ’83 is bijzonder en voert terug tot de wereld van ijshockey, dat destijds een relatief grote sport was in Nederland. Twee ijshockeyers uit Canada die in ons land speelden en hun Nederlandse teamgenoot en international Tjakko de Vos staken de koppen bij elkaar om eens na te denken over het opzetten van een bedrijf. De één was grafisch talent, de ander had affiniteit met techniek en productie en de derde was commercieel gehaaid: ziehier de optimale samenstelling om te beginnen met een textieldrukkerij om shirts te bedrukken voor de toeristenindustrie want dat was het gat in de markt waar ze voortvarend indoken. Grappig detail: het fenomeen textieldrukkerij bestond toen nog niet in de Gouden Gids. “Wij hebben die term bedacht”, zegt Milko Koot die er vier jaar na de oprichting bij kwam. “Ik was tijdens mijn studie hulp en hulp tijdens studie en deed alle voorkomende werkzaamheden, variërend van uitpakken, inpakken, opstapelen achter de band, zeven uitspuiten, orders rondbrengen in Amsterdam, voorraadbeheer, noem maar op. En nu dus mede-eigenaar en commercieel directeur.”

Twee bedrijven

'Wij creëren met onze kleding waarde voor onze klanten'

Achter Fox Originals huizen in feite twee bedrijven: Fox Clothing en Fox Souvenirs. “Met Fox Clothing maken we voor allerlei merken merchandising. Ons motto hierbij is fans, brands, events en onze slogan is ‘Creating memories’, legt Koot uit. Hij licht toe wat ermee wordt bedoeld. “Je bent een fan van bijvoorbeeld een voetbalclub en wil daar iets van aantrekken waarmee je dat aan de wereld wil tonen. Brands slaat op grote merken, zoals Heineken en het Van Gogh Museum. Na je bezoek ben je vaak ook fan van en dat wil je graag laten zien. Events zijn de grote evenementen, zoals Pinkpop, de Zwarte Cross, Defqon, Masters of Hardcore en Q-dance waarvoor wij werken. Je bent er geweest  en dan wil je natuurlijk een aandenken. De overeenkomst is dat wij met onze producten bijdragen aan de herinnering aan dat speciale moment, in ons geval dus met textiel.”

Veel kennis

Inmiddels weten ze bij Fox hoe de hazen lopen in de markt. “Wij hebben na 40 jaar heel veel kennis van de materie. Wat willen de mensen, welke designs zijn gewild, maar ook weten we of een ronde of juist een v-hals populair is en noem verder maar op. Al die kennis stellen wij in dienst van de klanten op een proactieve manier. We wachten niet tot ze bij ons komen, maar gaan actief naar de klanten met presentaties en samples en laten ze zien welke mogelijkheden er zijn en hoe wij denken over merchandise. En we gaan daarbij altijd voor het wauw-effect: een klant moet flabbergasted zijn over waar wij mee komen, dan hebben we onze job goed gedaan.”

Toeristen

De tak Fox Souvenirs richt zich in principe op hetzelfde, maar daarbij gaat het om City merchandise. Het komt erop neer dat Fox Souvenirs ontwerpt, produceert, voorraad houdt en kleding verkoopt in inmiddels meer dan honderd steden in de wereld. En misschien zegt Fox u niets, maar u kent de shirts vast. Stap in Amsterdam of op Schiphol en heel veel andere vliegvelden een souvenirwinkel binnen, laat u vingers even gaan door de rekken met t-shirts en sweatshirts waar op de een of andere manier de naam Amsterdam op voorkomt en het is bijna zeker dat deze bij Fox vandaan komen.

Merchandising

Voor de helderheid: Fox richt zich nadrukkelijk op merchandising en dat is, legt Koot uit, echt iets anders dan promotioneel textiel. “Promotioneel textiel is bijvoorbeeld een shirt, tasje of wat dan ook dat je krijgt bij een of andere winkelactie of iets dergelijks. Promotioneel textiel heeft in principe geen waarde, terwijl wij juist waarde en omzet voor onze klanten creëren. Wij komen niet met een verhaal van ‘dit kost dit en wil je het’, maar ons verhaal is ‘hier kun je zoveel mee verdienen.’ En wij willen graag iets moois maken, want iets moois maken is gewoon leuk. Als een klant vraagt of wij een promotionele actie willen doen dan lopen we er niet voor weg, maar we gaan er niet actief naar op zoek en we gaan niet tornen aan de kwaliteit van onze producten.”

“Kleding die wij maken moet bijzonder goed van kwaliteit zijn, natuurlijk mooi en ook up to date zijn. Dat is echt een andere beleving dan promotiekleding. We hebben het wel gedaan, maar in 2010 hebben we de focus verlegd en zijn we onze creativiteit en technische mogelijkheden gaan inzetten voor merchandise. Dat past ons veel beter. Wij creëren nu waarde aan het product en een verdienmodel voor onze relaties. En dat is een goede stap geweest want het aantal voetbalclubs, steden, evenementen en noem het allemaal maar op in Nederland en in Europa is sinds die tijd enorm gegroeid en zo ook onze klantenlijst.”

Bedrijfskleding

Een afdeling die ook bloeit, is die van bedrijfskleding. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor dat hun werknemers er goed en, in een aantal bedrijfstakken, veilig en goed verzorgd bij lopen. “Medewerkers van een bedrijf moeten de kleding met trots dragen en het moet zo lekker zitten dat ze er privé ook in zouden willen lopen.”

Roerige geschiedenis

Het bedrijf heeft een roerige geschiedenis achter de rug, vol hoogte-, maar ook dieptepunten. Fox richt zich immers op mensen die ergens heen gaan en bij elke crisis is het billen knijpen wat die nu weer teweeg brengt. “Wat ons in de kaart heeft gespeeld is dat het aantal events, maar ook het aantal toeristen dat steden over de hele wereld bezoekt enorm is gestegen. Maar op het moment dat er iets negatiefs in de wereld gebeurt, zitten we ook meteen in de hoek waar de klappen vallen. In 2000 was dat de teloorgang van World Online waardoor de internetzeepbel uit elkaar spatte. Daarna was er in 2010 de internationale bankencrisis en drie jaar geleden was er coronawaardoor werkelijke alle evenementen werden geskipt en er ook geen toerist meer ging reizen. Maar we hebben het allemaal overleefd.”

Ook in deze markt is duurzaamheid – sustainable noemt Koot dat – een issue. “Dat speelde niet, maar wij hebben het belangrijk gemaakt. Al ruim 10 jaar geleden zijn wij afnemer van het merk Stanley Stella. Dat is een Belgisch merk dat met de grootste zorg voor het milieu, eco-proof, opereert. Zij hebben een boodschap over de wereld die ons aanspreekt. Aan alle normen op dit gebied die er zijn, voldoet dit merk en we merken dat onze klanten dat waarderen. En daarbij is de kwaliteit goed en iets blijft ook goed zitten en mooi na een aantal wasbeurten. Wij dragen die kleding niet voor niets ook zelf.”

Rebels

Los van alle andere usp’s (Naast de genoemde doet het bedrijf ook producties in het midden- en verre Oosten, van ontwerp naar gereed product en dat is onderscheidend in de markt) is Fox Originals volgens Koot ook rebels. “Rebels in de zin dat, wanneer we de informatie krijgen over de huisstijl van een bedrijf – dat gebeurt middels een guideline boek - dat we dan de ontwerpen maken die daaraan voldoen, maar we komen ook met een ontwerp dat net even wat anders is met als boodschap ‘Heb je daar wel eens naar gekeken?’

Lijst met klanten

De lijst met klanten is ellenlang en er prijken grote namen op, waaronder tal van sportclubs in binnen- en buitenland, musea, themaparken en de grootste events die er zijn. Sinds enige tijd is ook FC Barcelona toegevoegd. Koot vertelt: “Ik heb een lijst met droomklanten en daar stond FC Barcelona op. Na een paar jaar onderzoek kregen we de juiste contacten en mochten we op afspraak. We hebben daar een enorm mooie presentatie gegeven hoe wij denken dat de merchandise van Barcelona inhoud kan krijgen. Dat waren collecties die ze nog niet eerder hebben gezien. De presentatie was met beeld, maar op een gegeven moment kwamen ook de samples op tafel en toen was er weer dat wauw-effect. We hebben heel veel grote klanten, maar er staan op de lijst met droomklanten nog genoeg brands die we nog niet binnen hebben."

"De VS? Nee, dat is een andere markt. Misschien ooit, maar de komende jaren zeker niet. We leuk dat je dat vraagt, want er zijn daar wel een paar sweatshirts van ons heengegaan. Er was namelijk een tandarts uit New York  die helemaal weg was van onze shirts waarbij de fiets in het Amsterdam-shirt in reliëf in het shirt zit. Dat vond hij zo mooi dat hij ons vroeg of we een aantal konden maken met een appel en de naam New York voor zijn klanten en dat hebben we gedaan. Maar dat zien we niet als doorbraak, We zijn nog zo druk in Nederland en Europa, daar hebben we onze handen aan vol.”

Weesp

Het bedrijf is eigenlijk bij toeval in Weesp terechtgekomen. Na een aantal omzwervingen waarbij steeds een groter pand werd betrokken, was er in Weesp een soortgelijk bedrijf met veel ruimte terwijl Fox weer op zoek was naar ruimte. “We hebben in 2000 of 2001, daar wil ik vanaf zijn, dat bedrijf gekocht, de medewerkers overgenomen en zitten nu hier, tot volle tevredenheid. Het is goed bereikbaar en wij zitten zo op de snelweg, ideaal. Of wij klanten in Weesp hebben? Jawel, Gebrema, met werkkleding. Natuurlijk zouden we er meer willen. Een droomklant in Weesp? Bos Verhuizingen lijkt me erg leuk.”

Alles bij elkaar staat Fox Originals als een huis, niet in de laatste plaats omdat er een hecht team is met passie voor het vak. “Het voelt als een familiebedrijf waar elk jaar veel nieuwe producten uit voortkomen. Dat is zeer inspirerend.”



 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding