Mario van Dijkhuizen
Mario van Dijkhuizen

Zelfreflectie

Als voorzitter ben ik er wel achter gekomen dat een enthousiast bestuur ook voor veel werk zorgt. Op het moment dat je thema’s goed wilt aanpakken, gaat daar ongemerkt veel tijd in zitten. Persoonlijk vind ik dat een goed teken, want daarmee laat je zien dat er hart voor het thema is.

Als ik achteraf kijk naar het proces van verduurzamen en de wens/behoefte die een overheid uitspreekt, dan bedenk je aan het begin niet hoeveel organisatie, kennis en kunde daarbij komt kijken. Ik begrijp dan ook wel waarom op veel plekken in Nederland de uitvoering nog wat blijft liggen. Toen vorig jaar binnen het IVW-bestuur enthousiast werd gereageerd op de mogelijkheden om te verduurzamen, hadden wij nooit gedacht dat we met zo veel partijen en informatiestromen te maken zouden krijgen. Om dat alles te organiseren en in goede banen te leiden, moet je bijna een aparte organisatie oprichten! Gelukkig heeft het IVW-bestuur er de energie in willen stoppen om dit te realiseren, zodat we straks ook daadwerkelijk de vruchten kunnen gaan plukken van onze inspanningen. En die vruchten moeten bijdragen aan een gezond ondernemersklimaat in Weesp. 

Te weinig rekening

Het slagen van zo'n project valt of staat met de beschikbare capaciteit van mensen en dat is iets waar de overheid - met al zijn regels en regelingen - te weinig rekening mee houdt. Ik ben dan ook best een beetje trots op de inzet van onze bestuursleden op de diverse portefeuilles!  Als vereniging sta je overal tussenin: je hoort en ziet veel. Maar om bestaande regels en procedures bij de overheid te laten meebuigen, dat valt niet altijd mee. Het leidt ook weleens tot frustratie, want de ondernemers worden in dergelijke gevallen ook geremd in hun groei en ontwikkeling. 

Positief: groei

Los daarvan zien we dat Weesp groeit. Wij zijn ervan overtuigd dat de bedrijven hiervan profiteren. Voor iedere inwoner en ondernemer is deze groei positief, maar waar vinden we in de toekomst nog ruimte om de bedrijven te laten groeien…? Dat geeft ook weer een uitdaging op het gebied van de infrastructuur en de mobiliteit van burgers en bedrijven.

Kortom, met de huidige ontwikkelingen in dit mooie Weesp hoeft een vereniging als IVW-Weesp zich niet te vervelen. Dat geschreven hebbende, kan ik jullie vast informeren over de op aanstaande wijzigingen in het bestuur, die wij bij de komende ALV laten zien. Ik vind het mooi dat er een verjonging binnen het bestuur gaat optreden, iets dat je vandaag de dag niet vaak ziet in een door vrijwilligers gerunde (bedrijven)vereniging.

Geniet van het voorjaar!