Onder andere de vele laadpalen leiden tot oververhitting van het elektriciteitsnet.
Onder andere de vele laadpalen leiden tot oververhitting van het elektriciteitsnet. Foto: WeesperNieuws

IVW helpt ondernemers energieverbruik in kaart te brengen

Bedrijvenvereniging IVW helpt ondernemers met in kaart brengen van het energieverbruik.

Afgelopen jaar werd duidelijk hoe nijpend de situatie is op het elektriciteitsnet in Nederland. Het net staat onder grote druk en zit bijna overal vol. Ook Weesp kent dat probleem. Bedrijven in Weesp die meer stroom nodig hebben kunnen deze pas in 2031 krijgen. 

TenneT is beheerder van het hoogspanningsnet en heeft 18 oktober aangegeven dat in Noord-Holland de maximale capaciteit voor de levering van elektriciteit is bereikt. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar investeerde Alliander, het moederbedrijf van onder andere Liander, met ruim 1,4 miljard euro weer meer dan het jaar daarvoor in de verbouwing van de energienetten.

Grote verandering

De energietransitie betekent een grote verandering in hoe met energie wordt omgegaan. De momenten van vraag en aanbod wisselen sterk en daarmee verdwijnt de vanzelfsprekendheid waarmee elektriciteit altijd beschikbaar is. Het is daarom noodzakelijk dat de elektriciteitsnetten verregaand worden verzwaard en uitgebreid en dat daar waar mogelijk met flexibiliteit en zwaarder belasten alles uit het net wordt gehaald wat erin zit. 

Smart Energy Hub

Bedrijvenvereniging IVW is druk doende om binnen het project Smart Energy Hub kaders op te zetten om die netcongestie zo veel mogelijk te voorkomen en omdat blijkt dat het niet voor iedere ondernemer makkelijk is om het energieverbruik in beeld te krijgen, gaat IVW ondernemers helpen.

"Wat we nodig hebben is een accuraat beeld van het stroomverbruik. Uit de vorige survey-ronde bleek dat het voor ondernemers veel werk is om deze gegevens eenvoudig boven water te krijgen. Daarom gaan we de Weesper ondernemers nu ontzorgen: vanuit het sponsorbudget schaft de IVW een programma aan om het werkelijke verbruik van de bedrijven nauwkeurig in kaart te brengen", schrijft IVW-voorzitter Mario van Dijkhuizen in de meest recente nieuwsbrief. 

Dit programma geeft de mogelijkheid om, met een machtiging van de gebruiker, het verbruik in te zien. Van Dijkhuizen: "Zodra wij deze tool werkend hebben, vragen wij om de machtiging. Hoe meer machtigingen, hoe meer data. En hoe meer data, hoe betrouwbaarder we kunnen vaststellen wat de omvang van de netcongestie op de Weesper bedrijventerreinen kan worden. Dat stelt ons in staat om een zo goed mogelijke oplossing voor te stellen. Dit alles wordt opgezet vanuit ons huidige project. De data wordt alleen voor dit project gebruikt."