Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Stationsgebied Weesp wordt
dynamisch woon- en werkgebied

Op termijn transformeert het stationsgebied in Weesp tot een dynamisch woon- en werkgebied. Dit houdt in dat het gebied rond het station verder wordt ontwikkeld met een hoge bebouwingsdichtheid, waarbij zowel woon- als werkfuncties worden gecombineerd.

Deze ontwikkeling zou de werkgelegenheid in Weesp moeten stimuleren en bijdragen aan een levendige stedelijke omgeving. In het document van de gemeente Amsterdam ‘Bouwen aan buurten van de toekomst - Ontwikkelstrategie 2035’ wordt het stationsgebied op deze manier benaderd, evenals in de Omgevingsvisie Weesp 2050.

Dagelijks bestuurder en portefeuillehouder Tineke Booij tekent daarbij aan tijdens de bestuurscommissievergadering van 26 maart, alvorens de bestuurscommissie zich buigt over het advies aan het college over de ontwikkelstrategie van de gemeente Amsterdam, dat Weesp nu nog niet echt mee doet in deze ontwikkelstrategie van de gemeente. Voor Weesp is het vooral van belang om eerst de voorzieningen op orde te krijgen. “Dat geldt ook voor de visie op het ontwikkelen van het stationsgebied. Deze staat voorlopig eveneens on hold”, aldus Booij.

Belangrijke aspecten van de visie voor het stationsgebied zijn:

- Het realiseren van een gemengde ruimtelijke programmering, waarbij kantoren, appartementen en diverse soorten voorzieningen naast elkaar bestaan. Dit zorgt voor een aantrekkelijk en geconcentreerd gebied dat zowel economische kansen biedt als de toegankelijkheid van Weesp verbetert. De nadruk ligt op een mooie openbare ruimte die uitnodigt tot verblijf en interactie, met een ruim aanbod aan voorzieningen om het gebied levendig en functioneel te maken.

- Er wordt gestreefd naar een betere OV-verbinding en ontsluiting van het stationsgebied, zodat het gemakkelijk bereikbaar is met zowel lokaal als regionaal openbaar vervoer. Bestaande onderdoorgangen moeten worden verbeterd en indien mogelijk moet er een extra spoortunnel komen om de verbinding tussen de verschillende delen van Weesp te verbeteren.

- De ontwikkeling van appartementen in dit gebied wordt gezien als een manier om de druk op lokale scholen en kinderopvang te beperken, gezien appartementen vaak bewoond worden door kleinere huishoudens of mensen zonder kinderen.

- Het gebied wordt ontwikkeld met aandacht voor de bestaande stedelijke structuur, waarbij nieuwe ontwikkelingen naadloos aansluiten op het bestaande stadsbeeld en de historische context van Weesp.

Visie benadrukken

De PvdA in de bestuurscommissie wil door middel van een amendement tijdens de tweede en laatste bespreking van het advies van Weesp aan het college over het document deze visie nog extra benadrukken.  Het amendement van Sjaak Oostenrijk (PvdA) onderstreept de Omgevingsvisie Weesp 2050. In het amendement staat dat het stationsgebied moet transformeren in een ‘woon-werkgebied’ met een hoge bebouwingsdichtheid, een mix van functies waaronder kantoren en appartementen, en een aantrekkelijke openbare ruimte. Dit moet bijdragen aan een toename van de werkgelegenheid en de algehele toegankelijkheid van Weesp verbeteren. Verder wordt in het amendement aangevoerd dat een dergelijke ontwikkeling het station als een belangrijk spoorknooppunt versterkt en de OV-verbindingen met de rest van de stad verbetert. Het benadrukt ook dat appartementen, gecombineerd met kantoren, de druk op scholen en kinderopvang niet zullen verhogen en wijst op de afwezigheid van leegstand in de bestaande kantoorruimten bij het station. 

Enige ontwikkellocatie

Booij kreeg met haar reactie op het amendement de lachers op haar hand met de opmerking dat ook in kleine woningen mensen kinderen krijgen. “That’s life, het gebeurt gewoon”, voegde ze er grinnikend aan toe. Het bouwen van kleinere appartementen is geen garantie dat de druk op voorzieningen als scholen niet toeneemt.

Ook in kleine woningen  krijgen mensen kinderen

Verder is Booij is het eens met de inhoud van het amendement. “Het is de enige ontwikkellocatie die we hebben in Weesp”, zo geeft ze ruiterlijk toe, maar ze vindt het nog te vroeg om er nu al uitspraken over te doen omdat de voorzieningen niet op orde zijn. Daarnaast is de grond in en rond het stationsgebied ook niet van de gemeente. Aan grondeigenaren is wel aangegeven dat er rekening dient te worden gehouden met de noodzakelijke voorzieningen.

Alles staat volgens Booij al duidelijk in de Omgevingsvisie Weesp, die wordt ingeschoven in de ontwikkelstrategie van Amsterdam. Ze wijst erop dat het OV ook nog niet op orde is, en daarvoor moet Weesp wachten tot 2030, wanneer de huidige OV concessie afloopt met de Gooi- en Vechtstreek. Kortom, het is volgens haar nog te vroeg om uitsprake te doen over de verdere ontwikkelingen in het stationsgebied en gezien de reeds bestaande Omgevingsvisie Weesp 2050 niet nodig om dit ook nog eens aan het advies aan het college toe te voegen.
Het amendement werd niet aangenomen door de bestuurscommissie, het advies over de ontwikkelstrategie van de gemeente Amsterdam wel en dit is naar het college zonder verdere wijzigingen.