Afbeelding
Foto:

Bedrijven gezocht voor fatsoenlijke stageplek vor mbo-studenten

Tot nu gaan zo’n 40 bedrijven, Amsterdamse mbo-instellingen en tal van organisaties werken aan betere stages voor mbo-studenten. Ondernemers uit Amsterdam, dus ook uit Weesp, kunnen aanhaken bij het Amsterdams Stagepact MBO.

De bedrijven die meedoen bieden voldoende stageplekken aan, betalen hetzelfde als aan hbo- en wo-stagiairs, begeleiden de stagiairs goed en gaan stagediscriminatie tegen. Ze ondertekenden het Amsterdams Stagepact MBO in het bijzijn van koningin Máxima. Ondertekenaars zijn onder andere Schiphol, Kruidvat, de Johan Cruijff ArenA, Thuisbezorgd.nl en Alliander. En meer bedrijven. De overeenkomst bevat concrete doelen. Er is veel vraag naar gekwalificeerde vakmensen.

Veel mbo-studenten lopen stage

De stageperiode is voor de studenten heel belangrijk. In Amsterdam studeren 40.000 mbo-studenten. Zij hebben vaak moeite om een goede stageplek te vinden. Soms is er een tekort aan plekken, soms is er stagediscriminatie. Ook is de begeleiding niet altijd goed en krijgen mbo-studenten vaak een andere stagevergoeding dan hbo- en wo-studenten.

Steeds meer bedrijven doen mee

Het Amsterdams Stagepact MBO verbetert de mbo-stages. Het aantal bedrijven dat het stagepact ondertekent, groeit. We zijn samen op weg naar een meer gelijkwaardige behandeling van mbo-studenten.

Trots op onze ondernemers

Wethouder Sofyan Mbarki van Economische Zaken en mbo: "Bedrijven, klein of groot, tekenen mee. Het aanbieden van stages is economisch noodzakelijk. Zonder mbo'ers heeft je bedrijf geen toekomst. Ik ben trots op onze Amsterdamse ondernemers en de mbo-instellingen, omdat we samen iets doen aan de terechte klachten van mbo'ers.”
De gemeente heeft zelf ook veel mbo-stageplekken. Alle stagiairs krijgen een passende stagevergoeding. Ook heeft Amsterdam een mbo-traineeship.