Afbeelding
Foto:

Aan wie laat jij je BV na? De fiscus of je kinderen?

Benut de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) nu het nog kan! Bij schenken van aandelen in je BV of bij overlijden moet je inkomstenbelasting en erfbelasting betalen over de werkelijke waarde van de aandelen. Samen kan dit oplopen tot 47% in 2024. Wanneer je de aandelen schenkt aan je kinderen en de BOR benut, dan is dit aanzienlijk minder. De regels van de BOR zijn per 2024 al aangepast en er gaat de komende jaren nog meer veranderen. Houd hier rekening mee.

De BOR in het kort
De regeling bestaat uit twee delen: na een overname kan de claim over de te betalen inkomstenbelasting worden doorgeschoven en aanvullend is de overdracht vrijgesteld voor de schenk- en erfbelasting tot een bedrag van ongeveer € 1,3 miljoen. Is de onderneming meer waard dan is het meerdere voor 83% vrijgesteld. Oftewel, er wordt slechts 17% van het meerdere in de heffing betrokken. Het belastingtarief wordt door toepassing van de BOR dus verlaagd van 47% naar 3,4%!

Voorstellen wijziging BOR
Het kabinet wil de BOR per 2025 versoberen, de belangrijkste voorstellen:

Het volledig vrijgestelde deel van de waarde van de aandelen gaat naar € 1,5 miljoen.

Het meerdere is voor 75% vrijgesteld.

De dienstbetrekkingseis vervalt: je kinderen hoeven niet meer op de loonlijst te staan om gebruik te maken van de nieuwe regeling.

De regelingen kunnen bij schenking alleen worden toegepast als je kinderen minimaal 21 jaar zijn.

Verhuurd vastgoed valt niet meer onder de BOR, tenzij verhuurd binnen concern en binnen de onderneming gebruikt (geldt al per 2024).

Het is de vraag of e.e.a. werkelijk zo wordt doorgevoerd. Wil je zekerheid? Maak dan nu gebruik van de BOR!

Wanneer in actie komen?

In bijvoorbeeld de onderstaande gevallen is de huidige regeling het voordeligst:

Als je kinderen al minimaal drie jaar op de loonlijst staan.

Als je kinderen jonger zijn dan 21 jaar maar zij nog geen drie jaar op de loonlijst staan, kun je de inkomstenbelastingclaim niet doorschuiven, maar kun je wel gebruik maken van de BOR voor de schenkbelasting en kun je dat voordeel benutten. Vanaf 2025 kun je voor kinderen jonger dan 21 jaar geen van beide regelingen meer benutten bij schenking.

Als je onderneming een waarde heeft van grofweg € 1,9 miljoen of meer.

In dat geval is de huidige regeling fiscaal voordeliger dan de nieuwe per 2025. Voor ondernemingen met een waarde tot € 1,3 miljoen is er geen verschil; voor waardes tussen € 1,3 miljoen en € 1,9 miljoen is de nieuwe regeling voordeliger.