Makelaar Barend Treep bij zijn geleende elektrische auto.
Makelaar Barend Treep bij zijn geleende elektrische auto. Foto: Christian Pfeiffer

Snuffelen aan elektrisch 

Elektrisch rijden is de toekomst. Daar twijfelen makelaars Barend Treep en Joost Calis van de Vuurtoren Makelaardij niet meer aan. Samen, maar niet tegelijkertijd, deden ze mee aan de 'Grootste Elektrische Proefrit' van de ANWB. Ze mochten een week lang rondrijden in een elektrische auto. "Er stond file voor het elektrische oplaadpunt aan de Oudegracht", zo vertelt Treep. 

De Grootste Elektrische Proefrit van de ANWB is een initiatief om elektrisch rijden in Nederland voor het eerst op grote schaal te promoten. Binnenkort begint de ANWB met de uitrol van een netwerk van oplaadpalen om de Randstad heen. Want zonder groot aanbod aan oplaadpunten is elektrisch rijden kansloos. "De proefrit heeft voornamelijk als doel dat mensen erover praten. Dat is gelukt, aldus Marco van Eenennaam van de ANWB.

Barend Treep (in het dagelijks leven eigenaar van een Volvo stationwagen op benzine) is positief. "Al had ik de beschikking over een Opel Ampere met elektrische motor en benzinemotor. Niet volledig elektrisch. Dat viel wel wat tegen. Op een accu haalde ik maar 40 km. Dat is te weinig. Ook werd de ruimte in de auto voor een groot deel gebruikt voor de accu's. Als ik elektrisch ga rijden ga ik voor een kleiner model." Joost Calis (dagelijks te vinden in zijn Alfa Romeo) kreeg een Renault Fluence van de ANWB. Daarin geen benzinemotor, maar daardoor wel een actieradius van 125 km. "Precies goed, daar kon ik twee dagen mee rijden! Al is het een raar idee dat je echt een probleem hebt als de accu op is. Ik heb me uitstekend vermaakt." Waar Treep nog twijfelt over de aanschaf van een elektrische auto, is Calis om. "Ik ben mij al aan het oriënteren. Volgend jaar komt er eentje. Het is nog wel even kijken hoe we dat gaan doen als ik met mijn gezin op vakantie wil. Misschien een auto huren? Fiscaal is de aanschaf interessant en we moeten toch aan het milieu denken?"
Dat Joost al van kleins af aan wordt getrokken door elektra en elektrische apparaten, speelt daarbij duidelijk een grote rol. Hij raadt ondernemers aan te onderzoeken hoe ze elektrisch kunnen rijden.

Omnimark
Het grootste nadeel van elektrisch rijden in Weesp vinden beide heren dat er maar één oplaadpunt is in de stad. Alleen aan de Oudegracht staat een oplaadpaal. Binnenkort moet daar verandering in komen. Directeur en in Weesp ondertussen de ambassadeur van het elektrische rijden, Hwie-Bing Kwee van Omnimark, is bezig aan de Hogeweyselaan een heus snellaadstation te maken. Een jaar geleden ontvouwde Kwee zijn plannen daarvoor al in B2B. Er is het afgelopen jaar veel geregeld, ook op het gebied van vergunningen. In het nieuwe jaar wordt de opening verwacht, zo laat hij weten.