Vergoeding contributie business club fiscaal niet belast

Wie zijn onderneming goed door het economisch zware weer wil loodsen, is (nog meer dan voorheen) afhankelijk van de persoonlijke contacten die hij of zij heeft opgebouwd. Een goede mond-tot-mondreclame is belangrijk. Iedereen kijkt op dit moment kritisch naar zijn uitgaven en zoekt naar mogelijkheden om de kosten te drukken. Om als ondernemer toch voldoende opdrachten binnen te kunnen halen, speelt het aspect van 'het gunnen van een opdracht' een belangrijke rol. Voor veel ondernemers de reden om zich te laten zien op netwerkbijeenkomsten, op de golfbaan en/of de business club. De belastingdienst stelt zich veelal op het standpunt dat de (contributie)bijdragen aan dergelijke netwerkclubs niet onbelast mogen worden vergoed. Het lidmaatschap van de netwerkclub zou volgens de belastingdienst onvoldoende bijdragen aan de ondernemingsactiviteiten en met name zijn gericht op het vervullen van een persoonlijk belang van de directeur-grootaandeelhouder of ib-ondernemer.

Recent heeft de rechtbank in Leeuwarden de opvattingen over het zakelijk belang van lidmaatschappen aan netwerkclubs naar de prullenbak verwezen. In het specifieke geval ging het om het lidmaatschap van een directeur-grootaandeelhouder aan een netwerkclub in Noord-Nederland. Deze netwerkclub hield zich intensief bezig met de mogelijke komst van een zweeftrein ter bevordering van de economische bedrijvigheid in Noord-Nederland. Bovendien waren er medeleden van de club die de diensten van de B.V. van de directeur-grootaandeelhouder hadden aanbevolen bij hun connecties, waardoor de B.V. extra diensten kon verrichten, en waren er leden van de club die diensten van de directeur-grootaandeelhouder hadden afgenomen. Al met al vond de rechtbank dat het lidmaatschap aan de netwerkclub voldoende zakelijke voordelen voor de onderneming had opgeleverd, zodat het lidmaatschap had bijgedragen aan de behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking van de directeur-grootaandeelhouder. De B.V. mocht de bijdrage aan de netwerkclub dan ook onbelast vergoeden aan de directeur-grootaandeelhouder.

Dat het lidmaatschap op persoonlijke naam van de directeur-grootaandeelhouder stond, was voor de rechtbank niet van belang. Wel speelde een rol dat bij de toelating tot de netwerkclub werd gekeken naar de branche waarin het aspirant-lid werkzaam is en de functie die de betreffende persoon bekleed binnen de onderneming of als zelfstandige. Met deze uitspraak hebben we nu een extra argument dat we kunnen gebruiken in de discussie met de belastingdienst over de zakelijkheid van de vergoede contributiebijdrage van een netwerkclub. Hierbij is wel van belang dat u kunt aantonen dat u offertes heeft mogen uitbrengen als gevolg van uw contacten die u dankzij uw netwerkclub heeft opgebouwd.