Afbeelding
Foto: Brian Elings

Trots op DENSO

Rienus van Wieren (60) is hoofd van de afdeling reparatie en revisie. Eigenlijk een soort onderneming binnen de onderneming. "Ze vragen me wel eens waarom ik niet gewoon een bord 'Van Wieren' boven de deur hang. Ik pak nu eenmaal graag dingen aan, zie overal wel een uitdaging in. Binnen Denso krijg ik de vrijheid om daar iets moois van te maken", zegt Van Wieren.

Over borden op de gevel gesproken: op de hoofdvestiging op de hoek Hogeweyselaan en Gemeenschapspolderweg staat met grote rode letters Denso. Het bedrijf heeft op het bedrijventerrein van Weesp echter nog drie dependances, maar daar is geen bord Denso te zien. Het heeft te maken met de Japanse bescheidenheid, zo wordt ons verteld. In een van die dependances, ook aan de Hogeweyselaan, geeft Van Wieren een korte rondleiding langs zijn afdeling reparatie en revisie. In het gangetje achter de bescheiden entree opent hij een deur naar een enorme hal. Hier staan bakken en nog eens bakken vol met keurig gerangschikteā€¦ eh, ja, wat zijn dit eigenlijk? "Startmotoren en dynamo's uit Toyota's", zo schiet Van Wieren meteen te hulp.
"Via een ruilsysteem verzamelen we hier al 25 jaar kapotte en gebruikte motoronderdelen, halen ze uit elkaar en maken daar voor Toyota Europe weer nieuwe startmotoren en dynamo's van. Ze zijn zo bedrijfszeker dat Toyota er aan zijn klanten weer de volle garantie op geeft. Je zou dit kunnen omschrijven als duurzaam produceren avant la lettre. Maar deze revisieafdeling is niet alleen uit milieuoogpunt opgezet, het is ook commercieel interessant: we bieden een goedkoper vervangingsproduct aan dat toch net zo goed is."
Wat met een dynamo kan, kan ook met een navigatiesysteem. Dus bouwde Van Wieren in 2005 daar een revisieafdeling voor op. Rond die tijd begon hij ook een derde 'winkeltje' namens Denso: de reparatie van de diagnosesystemen die in autowerkplaatsen worden gebruikt. "Je weet hoe dat tegenwoordig gaat als je met een defect aan je auto bij de garage komt: de monteur sluit je auto eerst aan op de computer. Nou, die uitleessystemen repareren wij voor 7.000 werkplaatsen van Suzuki, Daihatsu en Toyota in heel Europa."

Zo'n zes jaar geleden gaf het Japanse moederbedrijf opdracht aan Denso Europe om meer activiteiten te ontwikkelen om daarmee meer groei te genereren in de aftermarket. "Kom maar hier, zei ik: Van Wieren heeft altijd interesse." Het resultaat is de repack-afdeling die Denso sinds 2007 heeft. Hier worden auto-onderdelen die in bulk uit de Denso-fabriek in Japan komen in stuksverpakking gestopt. Waar de bulk is bedoeld voor autofabrieken gaan de stuksverpakkingen naar honderden werkplaatsen in heel Europa. Daarmee verkreeg Denso ook een belangrijke positie in de aftermarket. "Het woord repack zegt precies wat het is: opnieuw in een doosje stoppen. Dat doen we nu met 14 productlijnen (auto-onderdelen), waarmee we op 400.000 producten per jaar komen."

Constant verbeteren
Rienus van Wieren werkt al sinds 1979 bij Denso en toch is geen dag hetzelfde geweest. "Het product veranderde in de loop der jaren, dus wij veranderden constant mee. Om je een idee te geven: als Denso een nieuwe startmotor ontwikkelt, moeten wij een heel nieuw revisieproces uitdokteren. Hoe haal je zo'n ding uit elkaar? Welke onderdelen zitten erin? Wat kunnen we opnieuw gebruiken?

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding