Afbeelding
Foto: Brian Elings

En hoe zet je alles dat weer in elkaar? Er zijn nu zes nieuwe types onderweg, daar zijn we zo twee jaar mee bezig. Maar ík vind dat leuk. Heerlijk, weer iets nieuws bedenken!"

Logistiek
Van Wieren begon in 1979 overigens als assistent-manager logistiek bij het bedrijf (toen nog Nippondenso). Hij werd opgevolgd door Tom Radema, die in 1983 bij het bedrijf kwam en nu directeur logistiek is. "Toen ik begon hadden we één magazijn van 1.000 vierkante meter aan de Gemeenschapspolderweg. Nu is onze totale magazijnruimte in Weesp 21.000 vierkante meter. We zijn in die periode gegroeid van 25 naar 285 medewerkers", zo schetst Radema (58) de ontwikkeling.

Er is wel meer veranderd. Zo komen de auto-onderdelen niet louter uit Japan, maar uit verschillende Denso-fabrieken over de hele wereld. Dat alles brengt voor het Europese hoofdkantoor in Weesp een duizelingwekkende hoeveelheid logistiekstromen met zich mee. "We verschepen de auto-onderdelen uit de Densofabrieken hierheen en leveren ze vervolgens over heel Europa uit. Bij de fabrieken gaat het om airco-compressors, startmotoren, sensoren en elektronica voor de boordcomputers. En voor de aftermarkt heb je het over van alles en nog wat: bougies, filters, radiatoren, ruitenwissers, noem maar op. Vergis je niet: in bijna elke auto zit minstens één Denso-onderdeel."

Just-in-time
Het oplossen van steeds complexere logistiekpuzzels en het telkens weer verder finetunen van de efficiency; dat is waarom Tom Radema ook na 30 jaar nog steeds met groot plezier naar zijn werk gaat. De grootste uitdaging vormt het 'just-in-time' leveren, een logistieke voorraadbeheersing die past in de 'lean manufacturing' van vandaag de dag. Het komt erop neer dat een fabriek uit kostenoverweging zo slank mogelijk blijft, dus ook (vooral) met voorraden. Nou, lean manufacturers zijn bij Radema aan het goede adres. "Wij leveren precies op het moment dat het productieproces daar om vraagt. Dus als er op de lopende band een bepaald onderdeel nodig is, brengen wij het binnen. Niet eerder en niet later. Bij de Duitse autofabrikanten moet dat zelfs op het uur nauwkeurig. Het werkt zo: wij bevoorraden vanuit Weesp onze satellietmagazijnen die vlak bij de autofabrieken staan. Van daaruit leveren we just-in-time."

Dat betekent overigens niet dat Denso van plan is Weesp te verlaten en dichter bij de autofabrieken te gaan zitten. "Ik begrijp wel dat dat soms geroepen wordt. En eerlijk gezegd is Weesp voor de Europese distributie die wij doen niet de meest ideale plek. Maar de enorme magazijnruimte die we hier nu hebben, kunnen we niet zomaar ergens anders neerzetten. Het is wel zo dat we uitbreiding elders doen, bijvoorbeeld in de vorm van die satellietmagazijnen", zegt Radema. Hij vindt overigens dat de gemeente Weesp wel wat meer mag doen om grote bedrijven te faciliteren. "Dat speelt al langer. Denso Japan wilde enige jaren geleden uitbreiden in Weesp, maar de gemeente Weesp kon niet veel bieden. Er was geen ruimte en er was een beperking voor hoogbouw. Wij hadden misschien wel wat op het Domeinen-terrein willen doen. Aanvoer via het kanaal had interessant voor ons kunnen zijn. Nu hoeft het niet meer."

Japan
Hoewel Denso in Weesp steeds Europeser wordt, speelt het Japanse DNA nog steeds een grote rol. Radema en Van Wieren doen er allebei hun voordeel mee. Van Wieren: "Uit de Japanse cultuur heb ik geleerd dat niets vanzelf gebeurt. Overal zit een oorzaak achter. Dat is belangrijk, want alleen als je die oorzaak achterhaalt, kun je dingen verbeteren. Dingen zijn nooit af. Je moet eigenlijk constant verbeteren. In het Japans heet dat 'kaizen'. En geloof me: dat is een begrip binnen Denso… Ik vind dat mooi, het past bij mij. Als ik thuis wat moet verbouwen, pak ik dat op de Denso-manier aan: eerst goed voorbereiden, powerpointje erbij zelfs, en dan pas aan de slag."

Radema: "Een Japanner is trots op het bedrijf waar hij voor werkt. En gaat als gevolg daarvan altijd weer tot het gaatje. Daar heb ik respect voor en ik heb dat overgenomen. Wat mij ook aanspreekt is dat een Japanse leidinggevende eerst naar zijn medewerkers luistert om daarna een beslissing te nemen. Zo bouw je teamspirit op - en samen bereik je meer. Als je nu zo hier bij Denso rondkijkt en het vergelijkt met 40 jaar geleden, dan is dat de spijker op zijn kop: we hebben bij Denso met elkaar heel veel bereikt."

Constant verbeteren. In het Japans heet dat 'kaizen'. Dat is bij DENSO echt een begrip

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding