Directeur Ronald Menting van Bakels.
Directeur Ronald Menting van Bakels. Foto: André Verheul

Bakels blij in Weesp

Het besluit is nog niet officieel, maar de gemeenteraad ziet op voorhand geen bezwaar tegen de verkoop van een lap gemeentegrond aan Bakels Senior. Voor Bakels is dat belangrijk voor het geval het bedrijf wil uitbreiden, meldt directeur Ronald Menting.

Het gaat om het perceel Hogeweyselaan 175, waar het bedrijf al decennialang gevestigd is. Bakels betaalt er dan ook al die tijd erfpacht voor aan de gemeente. Om de autonome groei te kunnen blijven faciliteren, heeft Bakels vorig jaar de gemeente benaderd om de aankoop van de grond te bespreken. Het internationale beleid van Bakels is namelijk dat uitbreiding en nieuwbouw alleen mogen op eigen grond. Het grondbeleid van de gemeente schrijft echter voor dat erfpachtgronden niet verkocht worden. De meest verregaande consequentie van deze botsende belangen had kunnen zijn dat Bakels Weesp noodgedwongen zou moeten verlaten.

"Zover komt het gelukkig niet - en dat is ook nooit onze intentie geweest", zegt Menting. "We zitten heel goed in Weesp, hebben een hartstikke leuk team van zo'n veertig medewerkers en willen graag hier blijven." Toch wil de gemeente kennelijk niet het risico lopen om de werkgelegenheid van Bakels kwijt te raken. Want dat werd door B&W als belangrijkste argument aangevoerd om eenmalig af te wijken van het grondbeleid. Met andere woorden: als ook de raad instemt, kan Bakels de grond aankopen. "Dat vinden wij uiteraard erg prettig. Het is een bevestiging van de medewerking van de gemeente en de juiste inschatting van belangen", reageert Menting.

Bakels ontwikkelt, produceert en verkoopt bakkerijgrondstoffen. De klanten zijn zowel de industriële als de ambachtelijke bakkers. Door de groei is de distributie enkele jaren geleden in de knel gekomen. Sindsdien worden de logistiek en warehousing uitbesteed aan een externe partij in Almere. Menting: "We hopen onze autonome groei voort te zetten. Dat kan ertoe leiden dat Bakels dat logistieke deel weer onder eigen auspiciën in Weesp wil brengen. Als we daartoe besluiten, kan dat op onze huidige plek. Dat is het prettige gevolg van deze beoogde grondaankoop. Maar deze of een andere uitbreiding hangt af van marktontwikkelingen. Meer kan ik er op dit moment niet over zeggen."

Bakels begon in Amsterdam, maar is al bijna 50 jaar in Weesp gevestigd. Het is de oudste van de in totaal 40 vestigingen die er inmiddels over de hele wereld zijn, vandaar Bakels 'Senior'. In 2005 werd Bakels officieel benoemd tot Hofleverancier.