Smit & Zoon uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar.
Smit & Zoon uitgeroepen tot Onderneming van het Jaar. Foto: Brian Elings

Smit volgens de jury

In de vorige editie van B2B las u al dat de IVW-award voor Onderneming van het Jaar 2012 is toegekend aan Smit en Zoon. De prijs bestaat naast de award ook uit een oorkonde met daarop het juryrapport. Op deze plek de tekst van die oorkonde, zodat u weet waarom Smit en Zoon deze award heeft verdiend.

'De toekenning van de IVW-award geschiedt aan Smit & Zoon omdat het een Weesper bedrijf is om zeer trots op te zijn. Het is één van de boegbeelden van de Weesper economie. Het bedrijf bestaat al 190 jaar en inmiddels staat de 7e generatie Smit aan het roer. Familiebedrijf in optima forma, financieel zeer sterk, biedt belangrijke werkgelegenheid voor Weesp en is ook maatschappelijk-sociaal betrokken bij Weesp. Door modern personeelsbeleid zorgt de directie ervoor dat de medewerkers zeer betrokken zijn, omdat de directie zich zeer bewust is van het feit dat de mensen de onderneming maken. De slogan is niet voor niets: 'we run our business like a family'.

Daarnaast draagt dit mooie bedrijf ook een belangrijke steen bij aan innovatie en constante verbetering van de produkten en ook in duurzame zin, doordat Smit en Zoon eigen onderzoeks- en applicatielaboratoria heeft en bovenal hooggekwalificeerde chemici. Hierdoor heeft men een imago weten op te bouwen van een technologisch vooraanstaand bedrijf. Een voorbeeld voor vele, daar wij het in Nederland moeten hebben van dit soort bedrijfstakken. Het bedrijf is daarmee zeer onderscheidend.

Verder heeft flexibiliteit in combinatie met de sterke wil om te winnen ervoor gezorgd dat Smit en Zoon een prominente positie in de wereld heeft in de leer-, voedsel-, diervoeder en farmaceutische industrie. Continuïteit is daarnaast voor lange tijd gewaarborgd.

Tot slot was de jury ook zeer gecharmeerd van het feit dat er door het bedrijf ook sterk gedacht wordt aan de toekomst van volgende generaties, doordat het bedrijf ook continu op zoek blijft naar kwaliteitsverbeteringen en milieuvriendelijke innovaties. Duurzaamheid is een prioriteit en ook hier niet voor niets de prachtige slogan: 'we care about the next generation'.

Het bestuur van de IVW is derhalve trots op dit uitverkozen bedrijf, dat zonder meer een groot inspirerend voorbeeld genoemd kan worden voor met name ook het bedrijsfsleven van Weesp, Muiden en omstreken.'