Afbeelding
Foto:

Hoge boetes bij onjuist in- of uitlenen van arbeidskrachten

Vorig jaar is de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI) gewijzigd. Sindsdien worden strengere regels gesteld aan bedrijven die zich bezighouden met het ter beschikking stellen van arbeidskrachten. Deze strengere regels hebben ook grote gevolgen voor bedrijven die arbeidskrachten inlenen. Uit onze praktijk merken we dat nog niet alle ondernemers voldoende op de hoogte zijn van deze wijziging.
Het is onder de huidige WAADI enkel nog toegestaan om arbeidskrachten ter beschikking te stellen door middel van een onderneming of rechtspersoon die in het handelsregister (bij de Kamer van Koophandel) is ingeschreven. Bovendien moet in het handelsregister zijn opgenomen dat deze onderneming de activiteit van het ter beschikking stellen van arbeidskrachten uitoefent of mede uitoefent. Dit houdt in dat alle ondernemingen die zich bezighouden met het uitzenden of detacheren van arbeidskrachten, payrolling of op welke wijze dan ook arbeidskrachten ter beschikking stellen dit als activiteit in het handelsregister moeten vermelden, ongeacht of het uitlenen van personeel de hoofd- of nevenactiviteit van de onderneming vormt.
De enige vorm van ter beschikking stellen van arbeidskrachten waarvoor geen registratieplicht geldt is het collegiaal uitlenen van personeel. Er is sprake van collegiaal uitlenen indien het personeel tegen kostprijs aan een collega-ondernemer wordt uitgeleend. Dus zonder winstoogmerk. Indien echter veelvuldig collegiaal wordt uitgeleend is het verstandig zekerheidshalve als nevenactiviteit 'het uitlenen van personeel' in het handelsregister te laten opnemen.

Op niet naleving van de WAADI staan hoge boetes. De boete voor het ter beschikking stellen van arbeidskrachten zonder inschrijving van die activiteit in het handelsregister bedraagt € 12.000,- per ter beschikking gestelde werknemer en kan oplopen tot € 76.000,-. Indien een bedrijf personeel uitleent is het dus verstandig om de beschrijving van de bedrijfsactiviteiten in het handelsregister daarmee in overeenstemming te brengen.
De boetes worden echter niet alleen aan de uitlener, maar ook aan de inlener opgelegd. Indien een bedrijf personeel inleent is het verstandig om te controleren of de uitlener zijn bedrijfsactiviteiten goed heeft vastgelegd in het handelsregister. De bedrijfsactiviteiten van een onderneming kunnen worden opgezocht in het handelsregister via de website van de Kamer van Koophandel.

Mr. Maritt van Gerwen is jurist bij JAN© Juristen en verleent juridische bijstand en advies aan het MKB op het gebied van het algemeen verbintenissenrecht, huurrecht, arbeidsrecht en ondernemingsrecht.