Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

Leren doe je in de praktijk

 

De verantwoor- delijkheid van het bedrijfsleven gaat verder dan de portemonnee van de baas. Sea Level is een van de vele bedrijven die het daarmee eens is. Tot vreugde van de stagiairs van het Casparus College. Ook dit is 'business bij de buren'. 

Bij middelbaar voorbereidend beroepsonderwijs zoals het Casparus College biedt in Weesp, neemt stagelopen van de leerlingen bij bedrijven een prominente plaats in de opleiding in. Want, zo stelt stagecoördinator Willem Liefting, in de praktijk ervaar je pas echt wat de uitoefening van een beroep daadwerkelijk betekent.

"Je kunt het werk op school nog zo goed nabootsen, pas in de dagelijkse praktijk ervaren leerlingen of de door hen gekozen richting inderdaad de juiste is. Leuk dat je timmerman wilt worden, maar besef je wel dat daar veel, heel veel schuren bijhoort?" Aan het woord is Willem Liefting, een man van de praktijk. Voordat hij docent Techniek Breed werd aan het Casparus College was hij vijftien jaar werkzaam in de stand- en decorbouw. In die tijd bouwde hij een waardevol netwerk aan Weesper bedrijven op. "Het Casparus College streeft ernaar om het onderwijs nauw aan te laten sluiten met de realiteit buiten de school. Daarom zijn we steeds in gesprek met onze omgeving: Klopt het nog wat wij onze leerlingen leren? Sluit het aan bij de behoefte van de bedrijven waar ze later komen te werken? Deze vraag stellen wij onszelf steeds. Vooruitstrevend is onze samenwerking met twee ROC's in Amsterdam. Daar volgen onze leerlingen vijf weken lang een dag per week de door hen geambieerde opleiding. Zo kunnen ze aan den lijve ondervinden of de opleiding is wat zij ervan verwachten."

Volgens de stagecoördinator is de bereidheid van Weesper bedrijven om te investeren in de werknemer van de toekomst bovengemiddeld. "Ik klop nooit tevergeefs op een deur van een bedrijf. Of het nu voor een stageplaats is voor onze derdejaars of voor materiaal voor onze vele praktijkopdrachten, de deur gaat altijd open. Voor bedrijven zelf is de winst dat tussen de stagiaires hun toekomstige vakantiekracht of werknemer kan zitten. Als het klikt dan klikt het, dat leerlingen op het Casparus een tas vol sociale vaardigheden meekrijgen werkt zeker in het voordeel."

Casparus College over Sea Level
Afgelopen december benaderde het Casparus College ingenieursbureau Sea Level voor de begeleiding van leerlingen in het project 'Junior Vakkanjers'. Opdracht van de landelijke wedstrijd: ontwerp en maak een fietstaxi. Jeroen van der Knaap van Sea Level zei meteen ja en heeft in de tien weken dat het project duurde nog nooit verzuimd om naar school te komen voor de begeleiding. Liefting: "Dat een bedrijf zich zo maatschappelijk opstelt en belangeloos geld en tijd investeert vind ik in een woord geweldig!"

Afbeelding