GRAAG LAMP WEGSNIJDEN
GRAAG LAMP WEGSNIJDEN Foto: Ruth van Kessel

Sea Level gaat verder dan de vraag

Als ervaren ontwerpers en engineers in de luxe zeil-en motorjachtbouw en door goed te luisteren naar hun klanten, weet Sea Level feilloos waar watersporters behoefte aan hebben. Binnenkort komt er een door Sea Level ontworpen dagzeiler op de markt, volgens Jeroen van der Knaap de boot van de toekomst.

"We zien duidelijk een ommekeer in het gebruik van jachten", vertelt partner Jeroen van der Knaap in het bedrijfspand aan de Weesperweg nabij de Vecht. "Steeds meer niet-watersporters ontdekken het plezier van varen, maar willen niet zonder de luxe van een hotel of ander verblijf. Mensen slapen steeds minder vaak aan boord. Dus dachten wij: dan ontwerpen we een echte dagboot. Met alle luxe voor overdag, maar zonder slaapruimte en zonder de lasten." Sea Level verwacht veel van dit ontwerp: "Door veranderende leefstijlen is de markt klaar voor deze 'onedaysailer'."
Sea Level staat voor design & engineering, een combinatie die in de wereld van de jachtbouw maar zelden voorkomt binnen één bedrijf . "Daarin onderscheidt Sea Level zich. Vaker komt voor dat een ontwerp en de technische uitvoering los van elkaar worden ontwikkeld, met het risico dat de vertaalslag niet meer aansluit bij de wens", vertelt Van der Knaap, de creatieve man van het bedrijf. "Wij houden het ontwerp, de constructie, het interieur en de werktuigbouw in een hand. Een scheepsbouwer kan zo met een totaalplaatje aan de slag." Vanzelfsprekend begeleidt Sea Level het hele bouwproces. De formule slaat aan: grote scheepswerven als Heesen Yachts zijn klanten van het eerste uur sinds de start van Sea Level in 1999. "Inmiddels hebben we dertien medewerkers en delen we allemaal hetzelfde enthousiasme. Wij zijn echt bereid ons te verdiepen in de klant, net even verder te gaan dan de vraag en zo te komen met oplossingen en realisatie van wensen waarvan de klant zich niet bewust is dat hij ze heeft. De dagzeiler is daar een mooi voorbeeld van."

Sea Level over Casparus College
Toen de vraag vanuit het Casparus College kwam om een groepje leerlingen te begeleiden met het ontwerpen en bouwen van een fietstaxi voor een wedstrijd, dacht Van der Knaap: 'Dit is leuk en past binnen onze visie om jongeren te enthousiasmeren voor techniek. Maar hoe maken wij er tijd voor vrij?' De oplossing lag in een strakke planning: 2 uur per week begeleidt Van der Knaap de leerlingen op school, de rest doen ze zelf. Van der Knaap: "Dit groepje losse individuen is in korte tijd uitgegroeid tot een team. Ik vind het fantastisch dat ze elk onderdeel van de fietstaxi eigenhandig hebben gemaakt. Alleen al daarom verdienen ze het om te winnen!"

GRAAG LAMP WEGSNIJDEN