Tijdperk hondenbelasting voorbij?

Vraagt u zich als hondenbezitter ook weleens af waarom u hondenbelasting moet betalen? En wat uw gemeente met de geïnde belasting doet voor uw hond? Veel hondenbezitters voelen zich benadeeld door hun gemeente. Ze betalen forse belasting voor het houden van hun hond, terwijl bezitters van katten, paarden of andere dieren niets hoeven te betalen voor het houden van hun dier. Bovendien zien ze op geen enkele manier dat de door hun betaalde hondenbelasting ook daadwerkelijk wordt besteed aan hun huisdier. Een inwoonster uit de gemeente Sittard-Geleen was het zat en tekende met succes beroep aan tegen de aanslag hondenbelasting.
Op vragen van het Gerechtshof gaf de gemeenteambtenaar toe dat de hondenbelasting door de gemeente Sittard-Geleen wordt gezien als een extra mogelijkheid om inkomsten te genereren. De geïnde hondenbelasting wordt door de gemeente gebruikt ter dekking van haar algemene uitgaven. Dat er voor de gemeente mogelijk kosten zijn verbonden aan het hondenbezit van haar burgers was voor de gemeente niet van wezenlijke betekenis geweest bij haar besluit tot invoering van de hondenbelasting.
Nu de gemeente toegaf dat de hondenbelasting tot doel had om de inkomsten van de gemeente te verhogen, kon het Gerechtshof niet anders dan oordelen dat er sprake was van een verboden onderscheid tussen hondenbezitters en niet-hondenbezitters. Er was geen enkele reden waarom de hondenbezitters meer dan niet-hondenbezitters zouden moeten bijdragen in de algemene kosten van de gemeente. Het Gerechtshof stelde de inwoonster van de gemeente Sittard-Geleen dan ook in het gelijk en vernietigde de aanslag hondenbelasting.
Inmiddels heeft de gemeente Sittard-Geleen bekend gemaakt dat zij cassatie gaat aantekenen tegen de hofuitspraak. Het is dan aan onze hoogste rechter om te oordelen of een gemeente onder alle omstandigheden bevoegd is om hondenbelasting te heffen. In de tussentijd heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de gemeenten die hondenbelasting heffen geadviseerd om de kosten die specifiek verband houden met hetgeen honden teweegbrengen zichtbaar te maken voor hun inwoners.

Bent u ook hondeneigenaar die hondenbelasting verschuldigd is, informeert u dan eens bij uw gemeente naar het verband tussen de geheven belasting en de kosten voor de gemeente. Kan uw gemeente dit verband niet voor u leggen, dan raad ik u aan om bezwaar te maken tegen de aanslag hondenbelasting en af te wachten hoe onze hoogste rechter beslist. Een niet-onderbouwde hondenbelasting, daar lusten de honden toch geen brood van?