Plattelands- en bedrijfswoningen

In het bombardement van nieuwe regelgeving per 1 januari 2013 vinden we ook een nieuwe wet waardoor plattelandswoningen en bedrijfswoningen door niet-ondernemers bewoond kunnen worden. Het zou hierdoor eenvoudiger moeten worden om een plattelands- of andere bedrijfswoning te verkopen.

Bij een agrarisch bedrijf hoort vaak een bedrijfswoning (boerderij) waarin de agrarisch ondernemer woont. Ook bij veel andere bedrijven, bijvoorbeeld op een bedrijventerrein, hoort soms een bedrijfswoning. Als de bedrijfswoning wordt losgekoppeld van het bedrijf en niet meer wordt bewoond door de ondernemer (bijvoorbeeld bij verkoop van het bedrijf zonder de woning), dan wordt door de gemeente de woning niet meer als bedrijfswoning beschouwd. Als de woning wordt bewoond door een ander dan de ondernemer van het verbonden bedrijf, is dat in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente kan dan besluiten het bestemmingsplan 'te handhaven', wat er toe kan leiden dat de bewoners de bedrijfswoning moeten verlaten.

Maar niet alleen het bestemmingsplan kan een probleem vormen. Ook de milieuwetten kunnen een blokkade opwerpen. Voor 'normale' woningen gelden namelijk op het gebied van bijvoorbeeld geluidshinder, geurhinder en fijnstof veel strengere normen dan voor bedrijfswoningen. Als een bedrijfswoning niet aan deze milieuwetten voldoet, mag deze woning niet aan een particulier worden verkocht.

Een agrarisch ondernemer die stopt met zijn bedrijf mag dus formeel niet op de boerderij blijven wonen. De woning verkopen zit er ook niet in. Wie wil immers een woning kopen waarin je volgens de wet niet mag wonen?

Door de nieuwe regels kunnen gemeenten voormalige (agrarische) bedrijfswoningen aanwijzen als plattelandswoning. Voor de wet blijft het een bedrijfswoning, maar de strengere milieunormen voor gewone woningen gelden niet. De boerderij kan daardoor ook door niet-agrarisch ondernemers en particulieren bewoond worden.

De agrarisch ondernemer die zijn bedrijf wil stoppen kan hierdoor gemakkelijker zijn boerderij verkopen als woonhuis. Ook kan hij ervoor kiezen om zelf in de boerderij te blijven wonen. Als je een voormalige boerderij wilt kopen en er wilt gaan wonen om te genieten van het leven op het platteland, dan kan dat voortaan legaal.